POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dobitak evra, mir u Dizniju, WASDE – vesti dana

Zvaničnici ECB traže još povećanja kamatnih stopa. Walt Disnez je u fokusu nakon što je Dan Loeb krenuo iza planova odbora za ESPN, a Oracle izveštava nakon zatvaranja. Ministarstvo poljoprivrede svojim WASDE izveštajem započinje veliku nedelju za žitarice. Evo šta treba da znate na finansijskim tržištima u ponedeljak, 12. septembra.

  1. ECB u dodatnoj želji pooštravanja kamatnih stopa

Korekcija dolara je nastavljena, a evro je dobio dodatnu podršku iz niza izveštaja tokom vikenda i u ponedeljak od zvaničnika Evropske centralne banke koji se uglavnom drže linije da će biti potrebna dalja povećanja stope za smanjenje inflacije.

Šef Nemačke centralne banke Joachim Nagel rekao je da će biti potrebni “dalji jasni koraci” slični prošlonedeljnom povećanju od 75 baznih poena, čak i pod rizikom da izazove skromnu recesiju.

Fajnenšel tajms je takođe izvestio tokom vikenda da će ECB na svojim predstojećim sastancima razgovarati o načinima smanjenja portfelja obveznica od 5 biliona evra koje je akumulirala kroz različite programe kvantitativnog ublažavanja.

  1. Akcije će se otvoriti više

Američke berze treba da se otvore u optimističnom raspoloženju nakon vesti iz istočne Evrope da Rusija oslobađa deo teritorije tokom vikenda, a zatvaranje kineskih tržišta za narednu nedelju takođe uklanja ono što je bio redovan izvor zabrinutosti poslednjih nedelja.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Walt Disney, nakon što je investitor aktivista Dan Loeb odustao od svojih prethodnih napora da primora giganta zabave da ukloni sportski kanal ESPN.

Oracle izveštava posle završnog zvona, ali kalendar podataka je dobitan. Više podataka izlazi na tržištu obveznica, sa prodajom trogodišnjih i 10-godišnjih zapisa kasnije.

  1. “WASDE” izveštaj o poljoprivrednom tržištu

Ministarstvo poljoprivrede objavljuje svoj mesečni VASDE izveštaj na tržištu koje je trenutno opterećeno izuzetno širokim opsegom prognoza za proizvodnju žitarica i uljarica, posebno za kukuruz, zbog uticaja ekstremnih vremenskih prilika.

Tržišta žitarica takođe moraju da uzmu u obzir povećani izazov od strane Ruske politike pošto je Kremlj pod sve većim unutrašnjim političkim pritiskom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter