POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

BERZA

Berza je finansijsko tržište koje postoji više od 400 godina a danas više od 56% Amerikanaca investira ili trguje na berzi. 
Pročitaj vesti iz sveta berze kao i tekstove vezane za investiranje!

Autorski tekstovi o berzi

Prosečan istorijski prinos indeksa S&P 500

Šta je S&P 500 indeks? Indeks Standard & Poor’s 500 (S&P 500) je indeks ponderisan tržišnom kapitalizacijom 500 vodećih kompanija kojima se javno trguje u

Sve vesti o berzi

Najčešća pitanja i odgovori o Berzi:

Mesto na kojem investitori i trgovci mogu da kupuju i prodaju akcije firmi na berzi.

Kompanije izdaju akcije i druge hartije od vrednosti za trgovanje na ovim lokacijama. Uključena su i vanberzanska tržišta (OTC), na kojima investitori direktno jedni sa drugima obavljaju transakcije hartijama od vrednosti (a ne putem razmene).

NASDAQ je primer jedne od ovih berzi. Potencijalni prodavac i kupac određuju precizno traženu cenu za iste akcije u svojim ponudama. Kada kupujete ili prodajete akcije na tržištu, saglasni ste da prihvatite ili traženu cenu ili cenu ponude.

Primarni razlog zbog kojeg investitori poseduju akcije je da profitiraju od svojih ulaganja. U radu sa akcijama možete odabrati dva pristupa, investiranje i trgovinu/trejding.

Možete kupiti akcije javnih kompanija tako što ćete odabrati brokera koji će vas povezati sa berzom.
Danas je to totalno digitalizovano tako da imate pristup berzi preko platforme odabranog brokera i na par klikova možete kupiti akcije svih svetskih kompanija.

U SAD-u najveće i najpoznatije berze su Njujorška berza (NYSE), NASDAQ i Čikaška berza (CBOT).

U Evropi to su Frankfurtska berza, Londonska berza i berza u Stokholmu.