Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

FINANSIJE

Vesti i tekstovi iz oblasti mikro i makroekonomije, finansija, banaka, poreza kao i ostalih segmenata finansija

Autorski tekstovi i vesti

Crowdfunding-Prilika za investiranje

Crowdfunding, ili masovno finansiranje, revolucionarni je koncept koji je promenio...

Fiksna ili varijabilna kamatna stopa? Da li ste znali da možete preći sa fiksne na varijabilnu?!

“Fiksna ili varijabilna kamatna stopa” je pitanje koje je u...

Kako efikasno upravljati dugovima?

Dugovi su sastavni deo manje više svačijeg života. Bez obzira...

Najnovije iz sveta finansija

Šta je kamatna stopa i kako se računa?

Kamatna stopa je procentualni iznos koji zajmoprimac plaća zajmodavcu za korišćenje kapitala zajmodavca. Obično se izražava kao godišnja vrednost ili godišnja kamatna stopa. Stvarni ili nominalni iznos koji zajmoprimac plaća određen je ukupnim iznosom zajma, koji se naziva glavnica.

Najčešća pitanja i odgovori o Finansijama:

Fiat novac je vrsta valute koju je vlada proglasila zakonitim sredstvom plaćanja, ali nema unutrašnju ili fiksnu vrednost i nije podržana nikakvom materijalnom imovinom, kao što su zlato ili srebro.

4 različite vrste novca kako ih klasifikuju ekonomisti su komercijalni novac, fiducijarni novac, fiat novac, robni novac. Novac čija vrednost potiče od robe od koje je napravljen poznat je kao robni novac.

Inflacija je stopa rasta cena u datom vremenskom periodu. Inflacija je obično široka mera, kao što je ukupno povećanje cena ili povećanje troškova života u nekoj zemlji.

Fed reguliše finansijske institucije, upravlja nacionalnim novcem i utiče na ekonomiju. Podizanjem i snižavanjem kamatnih stopa, stvaranjem novca i korišćenjem nekoliko drugih trikova, Fed može ili stimulisati ili usporiti ekonomiju.

Centralna banka je javna institucija koja upravlja valutom zemlje ili grupe zemalja i kontroliše ponudu novca – bukvalno, količinu novca u opticaju.
Glavni cilj mnogih centralnih banaka je stabilnost cena.