POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rekordni priliv od 1,3 biliona dolara gotovine u 2023.

Svi razredi imovine doživeli su odliv sredstava u nedelji do srede, uključujući i najveći povlačenje iz akcija od decembra 2022, prema podacima BofA koji se pozivaju na podatke EPFR Global.

Razbijanje odliva obuhvata 21,3 milijarde dolara iz fondova akcija, 2,1 milijardu dolara iz obveznica, 26,1 milijardu dolara iz gotovine i 300 miliona dolara iz zlata.

“78% indeksa akcija sada trguje iznad 50dma & 200dma… velika promena od 31. oktobra kada je 76% trgovalo ispod 50/200dma”, rekli su analitičari.

Što se tiče priliva tokom godine, zabeležen je rekordni priliv od 1,3 biliona dolara u gotovinu, američki trezor privukao je rekordnih 177 milijardi dolara, obveznice investicione kvalitete videle su priliv od 162 milijarde dolara, globalne akcije primile su 152 milijarde dolara, američke velike kapitalizacije prikupile su 125 milijardi dolara, a tehnološki sektor privukao je 44 milijarde dolara.

Nasuprot tome, zabeleženi su rekordni povlačenja od 33 milijarde dolara iz TIPS-a (hartije od vrednosti za zaštitu od inflacije trezora), 37 milijardi dolara iz duga tržišta u razvoju i rekordnih 73 milijardi dolara povlačenja iz fondova vrednosti u SAD-u.

Specifične tačke uključuju treću uzastopnu nedelju odliva iz trezora od 9,2 milijarde dolara, označavajući najduži niz od februara 2021. godine. Osim toga, tehnološki sektor doživeo je najveći odliv u 15 nedelja od 0,7 milijardi dolara.

U regionalnoj analizi akcija, Sjedinjene Američke Države vide obnavljanje odliva od 10,5 milijardi dolara, dok su zemlje u razvoju zabeležile treću uzastopnu nedelju priliva od 500 miliona dolara.

Japan je svedočio o nastavku odliva od 900 miliona dolara, a Evropa je održala svoju 41. uzastopnu nedelju odliva, u ukupnom iznosu od 800 miliona dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter