POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Crowdfunding-Prilika za investiranje

Crowdfunding, ili masovno finansiranje, revolucionarni je koncept koji je promenio način na koji pojedinci i startapi prikupljaju novac za svoje projekte, ideje i inovacije. Ovaj model finansiranja je potpuno transformisao tradicionalne metode prikupljanja sredstava, otvarajući vrata kreativnim umovima i preduzetnicima širom sveta. U ovom tekstu istražićemo šta je crowdfunding, kako funkcioniše, njegove koristi i izazove, i osvrnuti se na njegovu primenu u Srbiji i na Balkanu.

Šta je Crowdfunding?

Crowdfunding je model finansiranja koji se oslanja na masu ljudi, poznatu kao “crowd,” kako bi obezbedio novac za projekte ili inicijative. Ovaj novac se obično prikuplja putem online platformi ili kampanja na društvenim medijima. Ideja je da veliki broj pojedinaca, umesto jednog investitora ili institucije, pruži manje sume novca kako bi podržao određeni projekat. Crowdfunding omogućava pojedincima i organizacijama da prikupe sredstva od široke publike koja veruje u njihovu ideju ili svrhu.

Kako Crowdfunding funkcioniše?

Crowdfunding proces je relativno jednostavan, ali se može razlikovati u zavisnosti od platforme koju koristite. Evo osnovnih koraka:

 1. Izbor platforme: Prvi korak je odabrati odgovarajuću crowdfunding platformu. Postoji mnogo različitih platformi, svaka sa svojim karakteristikama i uslovima.
 2. Kreiranje kampanje: Nakon izbora platforme, trebate kreirati kampanju. To uključuje opis vašeg projekta ili ideje, ciljani iznos koji želite prikupiti, i razmatranje različitih nagrada ili povlastica za donatore.
 3. Promocija kampanje: Da biste privukli donatore, važno je aktivno promovisati svoju kampanju putem društvenih medija, emailova, veb sajta i drugih kanala. Ključ je stvoriti interesovanje i angažovati publiku.
 4. Prihvatite donacije: Nakon što privučete donatore, oni će donirati sredstva putem platforme. Donacije se često prikupljaju tokom određenog vremenskog perioda, poznatog kao “kampanja.”
 5. Ostvarite cilj: Vaša kampanja može biti uspešna ako prikupite dovoljno sredstava da ostvarite svoj cilj. U suprotnom, donacije se obično vraćaju donatorima.
 6. Završetak kampanje: Nakon uspešnog završetka kampanje, donacije se prenose na vas i možete ih koristiti za realizaciju svog projekta ili inicijative.
crowdfunding
Crowdfunding-Prilika za investiranje 4

Koristi Crowdfunding-a

Crowdfunding donosi mnoge prednosti kako pojedincima tako i društvu u celini:

 1. Prilika za kreativce: Crowdfunding omogućava umetnicima, muzičarima, piscima, dizajnerima i drugim kreativcima da prikupe sredstva za svoje umetničke projekte ili proizvode bez potrebe za tradicionalnim investitorima.
 2. Raznolikost projekata: Ova platforma podržava raznovrsne projekte, od filantropskih akcija i humanitarnih inicijativa do tehnoloških startapa i umetničkih dela.
 3. Globalni doseg: Crowdfunding omogućava pojedincima da dosegnu globalnu publiku, što je posebno korisno za projekte sa međunarodnim ciljevima ili potrebama.
 4. Niži rizik za investitore: Donatori obično daju manje sume novca, čime se smanjuje rizik u slučaju da projekt ne uspe.

Izazovi Crowdfunding-a

Iako Crowdfunding pruža mnoge prednosti, postoje i izazovi koji ga prate:

 1. Konkurencija: Postoji mnogo projekata koji se takmiče za pažnju donatora, što može otežati izdvajanje.
 2. Garancija uspeha: Ne postoji garancija da ćete prikupiti dovoljno sredstava, čak i ako imate odličnu ideju. Kampanje koje ne ostvare svoj cilj obično ne prikupljaju sredstva.
 3. Nagrade za donatore: Ponekad je potrebno ponuditi atraktivne nagrade donatorima kako biste ih privukli. Ovo može dodatno opteretiti resurse kampanje.

Kako iskoristiti Crowdfunding

Crowdfunding se sve više koristi u svetu kako bi se podržali različiti projekti i inicijative.
Evo nekoliko primera:

 1. Startapi i inovacije: Crowdfunding je pomogao mnogim startapima da prikupe sredstva za razvoj svojih proizvoda i usluga. Startapi su uspešno lansirali kampanje za razvoj aplikacija, tehnoloških uređaja i druge inovacije.
 2. Kultura i umetnost: Kulturne organizacije, umetnici i bendovi često koriste crowdfunding kako bi podržali svoje projekte. Na primer, mnoge pozorišne predstave i koncerti su finansirani ovim putem.
 3. Humanitarne inicijative: Crowdfunding je takođe koristan za prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe i pomoć ljudima u nevolji. Razne kampanje za pomoć porodicama, bolesnicima i ugroženim grupama su uspešno prikupile sredstva.
 4. Edukacija i obrazovanje: Neki pojedinci koriste crowdfunding kako bi finansirali svoje obrazovne potrebe ili kurseve, dok drugi osnivaju fondacije za obrazovanje.

Ventu.rs

Ventu.rs je srpska crowdinvesting platforma koja povezuje biznise i investitore, kreirana od strane BDO Business Advisory, BDO International i kompanije CONDA.

Screenshot 17
Crowdfunding-Prilika za investiranje 5

I kao što osnivači kažu Ventu.rs revolucionariše finansiranje biznisa nudeći svež pristup putem kampanja za crowdfunding, uz potpuni nadzor i stručnu podršku. Investitorima pruža jedinstvenu priliku da podrže male biznise i ostvare finansijske koristi.

Njihova misija je da okupe preduzetnike i investitore, postavljajući temelje za ostvarenje perspektivnih poslovnih ideja. Prioriteti su im ljudi, neguju lične veze i koriste stručnost njihovih timova u oblastima prava, marketinga, poreza i finansija kako bi optimizovali proces finansiranja i investiranja, osiguravajući najbolje moguće korisničko iskustvo i najsvrsishodniju uslugu.
S fokusom na stručnost, timski rad i iskustvo, Ventu.rs sarađuje sa njihovim korisnicima, pružajući profesionalnu uslugu i stručne savete kako bi stvorili najbolju moguću osnovu za uspeh njihove kompanije. Uz široku partnersku mrežu i Ventu.rs zajednicu, igraju ključnu ulogu u tom procesu.

Ventu.rs iza sebe ima 4 uspešne kampanje i prikupljeno preko 443.000 evra u svojim kampanjama.

Pretnutno Ventu.rs ima aktivnu PETKLUB” kampanju, a do kraja ove fenomenalne prilike za investiranje ostalo je mesec dana.

Screenshot 18
Crowdfunding-Prilika za investiranje 6

Celu kampanju i detalje investicije možete pogledati OVDE.

Crowdfunding je dinamičan model finansiranja koji je donio mnoge prednosti kreativcima, preduzetnicima i društvu u celini. Iako postoje izazovi, ova platforma nastavlja da podržava različite projekte i inicijative u Srbiji i na Balkanu. Sa pravim planom i pažljivom promocijom, crowdfunding može biti dragocen alat za ostvarivanje finansijskih ciljeva i ostvarivanje pozitivnih promena u zajednici.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter