POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato se oporavlja nakon velikog gubitka zbog šoka BOJ-a, bakar se oporavlja

Cene zlata su porasle u petak, oporavljajući se od nedavnih gubitaka nakon što je Banka Japana iznenadila tržišta sa nekim hawkish signalima, mada je snaga dolara smanjila atraktivnost plemenitih metala.

Cene bakra su takođe porasle u petak, beležeći snažniji oporavak od zlata, jer su smanjene šanse za recesiju u SAD podstakle ovaj crveni metal. Bakar je takođe imao koristi od spekulacija o više podsticaja u Kini.

Tržišta su postala nešto sklonija riziku nakon što je Banka Japana signalizirala fleksibilniji pristup svom upravljanju krivom prinosa, najavljujući konačno odstupanje od svoje izuzetno labave politike.

Iako taj potez ukazuje na mogući pritisak na zlato u budućnosti, kratkoročni šok od BOJ-a doveo je do toga da su tržišta potražila neka sigurna utočišta.

Spot cene zlata su porasle 0,3% na 1.951,49 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato koji dospevaju u avgustu porasli 0,2% na 1.950,15 dolara po unci do 01:21 ET (05:21 GMT).

Zlato beleži nedeljne gubitke zbog snažnog BDP-a koji podržava dolar

Međutim, dok je žuti metal doživeo neko olakšanje u petak, on se oporavlja od velikog gubitka iz prethodne sesije nakon što su podaci pokazali da je američka ekonomija u drugom kvartalu rasla više nego što se očekivalo.

Taj podatak je podstakao dolar i gurnuo zlato više od 1% niže, jer trgovci veruju da će snaga američke ekonomije dati Federalnoj rezervi dovoljno prostora da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa.

Ti podaci su takođe došli samo dan nakon što je Fed povećao kamatne stope i ostavio mogućnost za još barem jedno povećanje ove godine, s obzirom da inflacija i dalje značajno premašuje ciljni opseg centralne banke.

Rastuće kamatne stope u SAD loše utiču na zlato i druge metale, jer povećavaju trošak držanja sredstava koja ne donose prinose. Snažan BDP je doveo do toga da je zlato izgubilo sve dobitke tokom nedelje, pri čemu je žuti metal sada trgovao oko 0,8% niže.

Bakar raste zbog nade u izbegavanju recesije u SAD i podsticaja u Kini

Cene bakra su snažno porasle u petak, oporavljajući se od velikog gubitka u prethodnoj sesiji. Iako je jači dolar prvobitno naštetio ovom crvenom metalu, trgovci su se ponovo zainteresovali za bakar zbog nade da će najveća svetska ekonomija izbeći recesiju ove godine.

Fjučersi na bakar su porasli 0,8% na 3,8773 funte, i trgovali su 1,6% više tokom nedelje.

Cene bakra su takođe podržane izgledima za više mera podsticaja kod najvećeg uvoznika, Kine. Više kineskih zvaničnika je ovog puta naznačilo da će vlada sprovesti više političkih mera podrške kako bi oživela usporeni ekonomski oporavak.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter