POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Amazonov AWS ulaže 35 milijardi dolara u Virdžiniju

Odeljenje za cloud usluge Amazon.com Inc. pod imenom AWS saopštilo je u petak da planira da uloži još 35 milijardi dolara do 2040. godine u proširenje centara podataka u Virdžiniji.

Amazon Web Services (AWS) saopštio je da će nova investicija otvoriti 1.000 radnih mesta.
Republikanski guverner Virdžinije Glen Jangkin rekao je da će AWS uspostaviti više kampusa data centara širom Virdžinije.

U 2021. godini, iz AWS su izjavili da je od 2011. do 2020. uloženo 35 milijardi dolara u centre podataka koji se nalaze u severnoj Virdžiniji i da su imali 3.500 stalno zaposlenih u svojim centrima podataka u državi.

U očekivanju odobrenja državnih zakonodavaca, Virdžinija razvija novi „Podsticajni program za mega data centar“, koji bi omogućio kompaniji da dobije do 15 godina produženja poreskih olakšica za prodaju i korišćenje data centara na opremu i softver.

AWS će takođe imati pravo da dobije državni grant u iznosu do 140 miliona dolara „za poboljšanja lokacije i infrastrukture, razvoj radne snage i druge troškove vezane za projekte“.

Akcije Amazona su u petak porasle za 3,8%.

Amazon je 2018. godine nakon dugog takmičenja najavio da će severna Virdžinija biti dom svog drugog sedišta poznatog kao „HQ2“ i da će na kraju zapošljavati više od 25.000 zaposlenih.
Od aprila, iz kompanije Amazon su izjavili da je njihov broj zaposlenih bio oko 5.000.

Jangkin se suočio sa određenim kritikama zbog povlačenja iz takmičenja za privlačenje nove fabrike baterija Ford Motor za koju se očekuje da će biti izgrađena sa kineskom kompanijom Contemporary Amperex Technology Co Ltd, najvećim svetskim proizvođačem baterija.

Jangkin je u petak branio svoju odluku, rekavši za Blumberg njuz da se “raduje što će tamo dovesti sjajnu kompaniju. To neće biti ona koja koristi neku vrstu odnosa trojanskog konja sa Komunističkom partijom Kine da bi dobila”.

Portparol Jangkina je rekao da „iako je Ford kultna američka kompanija, postalo je jasno da će ovaj predlog poslužiti kao paravan za Komunističku partiju Kine“.

Ford je odbio da komentariše Jangkinovu odluku da se povuče.

U julu, iz kompanije Ford rekli su da planiraju da lokalizuju 40 GWh kapaciteta baterije u Severnoj Americi počevši od 2026. Takođe su najavili da će CATL obezbediti baterije za Mustang Mach-E modele za Severnu Ameriku počevši od 2023. i da će razgovarati o saradnji za baterije u Fordovim vozilima širom celog sveta.

„Naši razgovori sa CATL-om se nastavljaju – i nemamo ništa novo da objavimo ni na jednom ni na drugom planu“, rekli su iz Ford-a.

Mičigen je takođe kandidat za fabriku Fordovih baterija, rekli su izvori, a odluka bi mogla biti doneta u narednim nedeljama.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter