POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitkoin pao ispod 22.000 dolara, Kraken plaća kaznu od 30 miliona dolara

Bitkoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pao je nakon što je Kraken pristao da se nagodi sa sa SEC-om i isplati 30 miliona dolara na ime poravnanja.

Bitkoin je u četvrtak pao ispod 22.000 dolara, za skoro 4% u poslednja 24 sata, usled pada na tržištu kriptovaluta koji je usledio nakon vesti da je Kraken pristao da onemogući “staking” kriptovaluta kako bi izmirio troškove sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti ( SEC).

SEC je kasnije saopštio da će Kraken „odmah“ ukinuti svoju platformu za staking kriptovaluta kao uslugu za američke kupce i platiti 30 miliona dolara za namirenje kazne SEC-u jer je nudio neregistrovane hartije od vrednosti.

Bitkoin se nedavno trgovao na ceni od 21.800 dolara. Eter (ETH), druga po veličini kriptovaluta, pratila je BTC-ov trend i pala za 4,3% na 1.569 dolara.

Akcije vezane za kriptovalute takođe su pale. Coinbase je pao za 14% tokom popodnevnog trgovanja u četvrtak, Marathon Digital Holdings (MARA), rudar Bitkoina, pao je 13%, MicroStrategy (MSTR), glavni akviziter Bitkoina, pao je 10%.

Vest o Krakenu usledila je manje od dan nakon što je izvršni direktor Coinbase-a Brajan Armstrong tvitovao da je njegova kompanija čula „glasine“ da Komisija za hartije od vrednosti (SEC) želi “da se reši kripto staking-a u SAD za male investitore. Armstrongov tvit je izazvao spori pad kasno u sredu koji je poslao BTC sa prethodnog nivoa podrške nešto ispod 23.000 dolara na oko 22.500 dolara.
Brojni analitičari su zabrinuti zbog ovog mogućeg razvoja događaja.

„Ostaje da se vidi da li su ove glasine tačne, ali ono što je jasno je da bi ovo bila ogromna greška, jer bi to rezultiralo da ostatak sveta napreduje u važnoj revoluciji kripto i blokčejn tehnologije bez SAD“, rekao je Markus Sotiriu, tržišni analitičar u brokeru digitalnih sredstava GlobalBlock.

Neki veruju da će se BTC povući na podršku od 20.000 dolara u bliskoj budućnosti jer su investitori takođe zabrinuti zbog jakih podataka o radnim mestima i nastavka restriktivne monetarne politike SAD koja će zakočiti ekonomski rast. Drugi pak smatraju da će trenutno zatišje biti privremeno i preći u još jedan skok cena, sličan trendovima u ranijim godinama.

„Ono što sada doživljavamo izgleda više slično rastućoj, a potom i bočnoj tržišnoj aktivnosti koja je prilično definisala celu 2019.“, koja je usledila nakon ozbiljnog pada cena, napisao je izvršni direktor Emurgo Vineeth Bhuvanagiri u belešci za CoinDesk.
Bhuvanagiri je napisao da su tržišta ušla u „fazu ne samo oporavka, već i akumulacije“ što će na kraju pomoći da se pokrene rast tržišta.

„Mislim da smo verovatnije u scenariju od 2019. nego u stvarnom bikovskom tržištu“, dodao je on.

Izvor: CoinDesk

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter