POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata dosegle su rekordne nivoe iznad 2.300 dolara

Cene zlata dostigle su rekordne visine na početku azijskog trgovanja u četvrtak, dok je žuti metal imao korist od slabosti dolara usled neizvesnosti u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa u SAD-u, dok je povećana potražnja za sigurnim utočištem takođe doprinela rastu cena.

Neprekidne geopolitičke tenzije na Bliskom istoku i između Rusije i Ukrajine, zajedno sa razornim zemljotresom na Tajvanu, podstakle su tržište sigurnih luka prema plemenitim metalima.

Zlato je dodatno podržano oštrim padom dolara, jer su zvaničnici Federalnih rezervi ponovili da je centralna banka verovatno spremna da smanji kamatne stope u 2024. godini, iako su pružili malo naznaka o mogućem vremenu poteza.

Cena spot zlata dostigla je rekordnih 2.302,58 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato koji ističu u junu dostigli rekordnih 2.322,25 dolara po unci.

Cene zlata imaju koristi od slabijeg dolara, dok neizvesnost oko smanjenja kamatnih stopa persistira.

Cene plemenitih metala podržane su padom dolara, dok je indeks dolara pao skoro 1% nakon što je ranije ovog tjedna dostigao najviši nivo u poslednjih 4-½ meseca.

Mešovite naznake o kamatnim stopama od strane Fed-a bile su ključno opterećenje za zelenu valutu. Predsednik Fed-a, Jerome Powell, rekao je u sredu da će centralna banka na kraju ipak smanjiti kamatne stope u 2024. godini, ali nije ponudio mnogo naznaka o vremenu i opsegu mogućih rezova.

Ova neizvesnost povećala je potražnju za zlatom, koje je dostiglo rekordne visine treći uzastopni dan.

Ostali plemeniti metali takođe su napredovali. Terminski ugovori na platini porasli su za 0,1% na 953,15 dolara po unci, dok su terminski ugovori na srebru porasli za 0,7% na 27,238 dolara po unci.

Još govornika iz Fed-a, neobrazovani platni spiskovi na tapetu.

Osim Powella, drugi članovi komiteta Fed-a za postavljanje kamatnih stopa takođe će govoriti kasnije ovog tjedna. Članovi FOMC-a, Michelle Bowman i Thomas Barkin, trebali bi govoriti na odvojenim događajima kasnije u četvrtak.

Njihovi komentari dolaze nakon što su se nekoliko drugih zvaničnika Fed-a upozorili tokom protekle nedelje da bi postojana inflacija mogla odložiti bilo kakvo rano smanjenje kamatnih stopa.

Ali glavni događaj ovog tjedna biće podaci o neobrazovanim platnim spiskovima za mart, koji se očekuju u petak. Postojana inflacija i snaga na tržištu rada glavni su faktori za Fed prilikom donošenja odluka o kamatnim stopama ove godine.

Više naznaka o kamatnim stopama u SAD-u verovatno će odrediti koliko visoko zlato može da poraste, s obzirom na to da se žuti metal kretao suprotno od dolara i prinosa na trezorima u protekle dve godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter