POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cena akcija Apple pala preko 6% u poslednja dva dana!

Ograničenja Kine koja se odnose na upotrebu iPhone uređaja od strane državnih zaposlenih izazvala su prodaju tehnoloških akcija u petak, podstičući strahove da bi Apple i njegovi dobavljači mogli trpeti posledice rastućih napetosti između Kine i SAD i sve veće konkurencije od strane Huawei-a.

Cena Apple akcija pala je 6,4% u poslednja dva dana, čime je izbrisano 190 milijardi dolara njegove tržišne kapitalizacije, usled vesti da je Peking u poslednjih nekoliko nedelja saopštio zaposlenima u nekim državnim agencijama da prestanu da koriste iPhone uređaje na poslu.

Huawei je u petak lansirao dva nova pametna telefona – preklopni telefon Mate X5 i Mate 60 Pro+ pametni telefon, novi dodatak seriji koju je prošle nedelje predstavio i koja je privukla pažnju širom sveta zbog uspeha u suprotstavljanju sankcijama SAD.

Niz neočekivanih lansiranja novih proizvoda od strane kineskog “nacionalnog šampiona”, samo nekoliko dana pre nego što se očekuje da Apple predstavi nove iPhone uređaje, izaziva anksioznost u vezi sa prodajnim izgledima u jednom od najvećih tržišta za Apple.

Analitičari smatraju da lansiranje novih proizvoda može predstavljati prvi korak u nastojanjima kompanije Huawei da se takmiči s Apple-om.

Još nije jasno koliko je široko ograničenje upotrebe iPhone-a, dok broj zaposlenih u centralnim vladinim agencijama u Kini nije dostupan javnosti. Neki zaposleni su rekli Reutersu da nisu dobili takve instrukcije.

Bank of America procenjuje da Kina odgovara za do 50 miliona godišnjih prodaja iPhone-a i takva zabrana može koštati 5-10 miliona jedinica godišnje.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter