POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte pale 4% protekle nedelje!

Cene nafte su zabeležile nedeljni pad od oko 4%, nakon što su četvrti put u pet dana pale, jer su strahovi od recesije izazvani agresivnim povećanjem kamatnih stopa vodećih centralnih banaka zamenili uobičajeni optimizam u ovom periodu godine zbog letnjih putovanja.

Američka referentna nafta WTI (West Texas Intermediate) završila je trgovanje sa padom od 35 centi, ili 0,5%, na 69,16 dolara po barelu. Ranije tokom sesije, WTI je pao na tronedeljni minimum od 67,36 dolara. Samo tokom ove nedelje, zabeležen je pad od 3,7%. Američki referentni indeks nafte imao je volatilan mesec, pri čemu je prošle nedelje porastao za 2,3%, nakon neto pada od 3,5% u prethodne dve nedelje.

Brent nafta, koja se trguje u Londonu, bila je niža za 29 centi, ili 0,4%, na 73,85 dolara, naspram troonedeljnog minimuma od 72,12 dolara. Kao i WTI, i ona je tokom ove nedelje zabeležila pad od oko 4%. Globalni referentni indeks nafte takođe je imao nestabilan jun, završavajući prošlu nedelju sa rastom od 2,4%, nakon neto pada od gotovo 2% u prethodne dve nedelje.

Strahovi od recesije izazvani povećanjem kamatnih stopa i slabim PMI pokazateljima

Strahovi od recesije dostigli su nove vrhunce nakon što je Banka Engleske povećala kamatne stope za pola procentnog poena – dvostruko više od prognoze – navodeći da je morala reagovati na “značajne” pokazatelje da će britanska inflacija duže vremena ostati visoka. Glavna kamatna stopa u Ujedinjenom Kraljevstvu sada iznosi 5%, najviše od 2008. godine nakon najvećeg povećanja kamatnih stopa od februara.

Centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva je povećala kamatne stope 13 puta uzastopno i time se približila Fed-u koji je uz 10 uzastopnih povećanja doveo američke stope na vrhunac od 5,25%. Same Federalne rezerve su ukazale da žele još najmanje dva povećanja kamatnih stopa do kraja godine.

Dodatne strahove od recesije u petak su izazvala poslovna istraživanja koja je sprovela S&P Global, a koja su pokazala da je ekonomska aktivnost Nemačke mnogo više izgubila zamah nego što se očekivalo tokom juna, usled usporavanja u sektoru usluga i postojane slabosti u fabrikama. Podaci za Francusku pokazuju da je njen privredni rast verovatno bio slab u tri meseca do juna.

U samim Sjedinjenim Američkim Državama, privremeni S&P PMI za sektor usluga za jun iznosio je 54,1 u poređenju sa projekcijom od 54 i prethodnim rezultatom od 54,9.

“Trgovci naftom su zabrinuti da bi Fed i njegovi saveznici mogli da uspore ekonomski rast u drugoj polovini godine”, izjavio je Ed Moya, analitičar na online trgovačkoj platformi OANDA.

“Sledeće nedelje, šefovi glavnih centralnih banaka će se okupiti u Portugalu i verovatno će signalizirati posvećenost suzbijanju inflacije agresivnim povećanjem kamatnih stopa”, rekao je Moya, dodajući da će verovatno biti više pesimizma zbog globalne perspektive koju će izneti Institut za energetiku i sastanak Svetskog ekonomskog foruma koji će se fokusirati na tranziciju energije sa fosilnih goriva.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter