POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte pale skoro 1%!

Cene nafte su pale za oko 1% u ranom azijskom trgovanju u utorak, nakon što su pale na najniži nivo u tri nedelje prethodnog dana, zbog jačanja američkog dolara, rastućih prinosa američkih obveznica i mešanih signala o snabdevanju.

Fjučersi za Brent naftu za isporuku u decembru su pali za 99 centi, ili 1,09%, na 89,72 dolara po barelu do 05:49 GMT, dok je američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta pala za 78 centi, ili 0,88%, na 88,04 dolara po barelu.

Crude oil (Brent) cene su skliznule na (oko) 90 dolara po barelu jer su rastući prinosi američkih obveznica i jačanje američkog dolara dominirali tržišnim sentimentom”, navode analitičari iz ANZ u belešci za klijente.

Američki dolar je skočio na najviši nivo u deset meseci u odnosu na korpu glavnih valuta.

Više kamatne stope zajedno sa jačim dolarom takođe čine naftu skupljom za imaoce drugih valuta, što bi moglo smanjiti tražnju za naftom.

Očekuje se da će OPEC+, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zajedno sa Rusijom i drugim saveznicima, zadržati svoju proizvodnju nepromenjenom tokom sastanka zakazanog za sredu, kako bi zadržali snabdevanje naftom na relativno niskim nivoima.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter