POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte rastu kako neizvesnost ponude raste

Cene nafte porasle su u ponedjeljak jer se činilo da su iranski nuklearni pregovori naišli na prepreke i da se nazire embargo na isporuke ruske nafte, a oskudna ponuda se bori da zadovolji i dalje snažnu potražnju.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 92 centa, ili 1%, na 93,76 dolara po barelu do 12:00h.
Američka nafta West Texas Intermediate porasla je za 71 cent na 87,50 dolara po barelu, ili 0,8%.

Cene su se malo promenile prošle nedelje pošto su dobitci od nominalnog smanjenja snabdevanja od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, uključujući Rusiju, grupu poznatu kao OPEC+, nadoknađeni zatvaranjem u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte.

Francuska, Britanija i Nemačka su u subotu rekle da imaju “ozbiljne sumnje” u vezi sa namerama Irana da oživi nuklearni sporazum, u razvoju koji bi mogao da zadrži iransku naftu van tržišta i da globalno snabdevanje bude ograničeno,

Globalne cene nafte mogle bi da se oporave do kraja godine, jer se očekuje da će snabdevanje dodatno pooštriti kada embargo Evropske unije na rusku naftu stupi na snagu 5. decembra.

G7 će primeniti ograničenje cene ruske nafte kako bi ograničila unosne prihode Rusije od izvoza nafte nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru, i planira da preduzme mere kako bi osigurala da nafta i dalje može da teče u zemlje u razvoju.

Što je više vesti za tržišta, potražnja za naftom u Kini mogla bi da se smanji po prvi put u dve decenije ove godine, jer politika Pekinga o nultom virusu COVID-a drži ljude kod kuće tokom praznika i smanjuje potrošnju goriva.

„Dugotrajno prisustvo vetrova zbog obnovljenih kineskih ograničenja virusa i daljeg ublažavanja globalnih ekonomskih aktivnosti i dalje bi mogli da izazovu određene rezerve u pogledu održivijeg rasta“, rekao je Jun Rong Ieap, tržišni strateg u IG.

Takođe, Evropska centralna banka i Federalne rezerve spremne su da dodatno povećaju kamatne stope kako bi se uhvatile u koštac sa inflacijom, što bi moglo podići vrednost američkog dolara u odnosu na valute i učiniti naftu denominiranu u dolarima skupljom za investitore.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter