POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte u blagom padu, opet zbog Kine!

Cene nafte su blago pale u ranom trgovanju u sredu, produžavajući gubitke nakon prethodnog pada od 1%, dok je uticaj slabih ekonomskih podataka iz Kine, najvećeg svetskog uvoznika nafte, nadmašio smanjenje američkih zaliha.

Fjučersi na Brent sirovu naftu su pali za 21 cent na 84,68 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta pala za 20 centi na 80,79 dolara po barelu. Obe referentne vrednosti su oslabile na najniži nivo od 8. avgusta u utorak.

Američke zalihe sirove nafte su pale za oko 6,2 miliona barela prošle nedelje, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu. To je mnogo veće smanjenje od 2,3 miliona koliko su očekivali analitičari anketirani od strane Reuters-a.

Podaci američke vlade o zalihama trebaju biti objavljeni kasnije u sredu.

Podaci o ekonomskoj aktivnosti Kine za jul objavljeni u utorak ostaju ključni negativni faktor na tržištu, nakon što podaci o maloprodaji, industrijskoj proizvodnji i investicijama nisu ispunili očekivanja, podstakavši zabrinutost zbog dublje i dugotrajnije usporenosti rasta.

Podaci za jul su naveli neke ekonomiste da smatraju da Kina, najveći svetski uvoznik nafte, možda neće uspeti da ispuni svoj cilj rasta od oko 5% godišnje bez dodatnih fiskalnih podsticaja.

Izgledi u četvrtom kvartalu će “zavisiti od makroekonomske situacije u Kini”, rekao je direktor istraživanja u kompaniji Rystad Energy, Claudio Galimberti.

Smanjenje snabdevanja od strane Saudijske Arabije i Rusije, koje su deo grupe OPEC+, a koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, podiglo je cene nafte tokom poslednjih sedam nedelja.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter