POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Citigroup prodaje deo poslovanja u Kini banci HSBC!

Citigroup Inc je saopštio u ponedeljak da je dogovorio prodaju svog portfolija bogatstva potrošača u Kini, uključujući klijente, imovinu pod upravljanjem (AUM) i depozite, fokusiranoj na Aziju – HSBC Holdings Plc.

Ova transakcija obuhvata ukupne depozite i AUM u investicijama u vrednosti od oko 3,6 milijardi dolara i očekuje se da će biti zatvorena u prvom polugodištu 2024. godine. Finansijski detalji transakcije nisu objavljeni.

“Oglašavanje danas napreduje sa zatvaranjem poslovanja potrošača Citi-ja u Kini, što je objavljeno u decembru 2022. godine”, navodi se u saopštenju ove američke banke sa sedištem u SAD-u.

Citi je prvi put objavio svoj plan da napusti potrošačko bankarstvo u Kini u aprilu 2021. godine kao deo globalnog preobražaja strategije. Posao potrošačkog bankarstva uglavnom je služio bogatim klijentima s ponudama depozita, fondova i strukturiranih proizvoda.

Reuters je prvi put izvestio krajem prošlog meseca da će HSBC akvizirati Citi-jev posao bogatstva potrošača u Kini, što je značajno pojačanje poslovanju ove londonske banke u drugoj najvećoj ekonomiji na svetu.

Veličina poslovanja potrošačkog bankarstva Citi-ja u Kini je beznačajna u odnosu na kineske banke i inostrane konkurente, uključujući Standard Chartered, koji imaju više maloprodajnih filijala za upravljanje bogatstvom.

Akvizicija portfolija bogatstva Citi-ja pomoći će HSBC-u da proširi svoje prisustvo u Kini, jednom od ključnih tržišta ove najveće evropske banke, kako bi se povukao iz manje profitabilnih geografija i usmerio na svoj ključni generator prihoda, Aziju.

Na osnovu regulatornih odobrenja koja je dobila u poslednjih nekoliko godina, HSBC sada može pružati rešenja za upravljanje bogatstvom i mobilna rešenja za fondove i osiguranje na kopnu Kine, navela je banka u saopštenju u ponedeljak.

HSBC je izvršio stratešku investiciju u Shanghai MediTrust Health Technology Co. Ltd., koja je objavljena u januaru.

HSBC je zabeležio neto priliv novčanih sredstava od 27 milijardi dolara u Aziji tokom prvih šest meseci 2023. godine, što je povećanje od 21% u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu više od 35% vrednosti potiče izvan Hong Konga, navodi se u saopštenju.

Transakcija sa HSBC-om ne obuhvata institucionalne poslove Citi-ja, a banka je dodala da će i dalje zadovoljavati potrebe bogatih i ultra-bogatih kineskih klijenata putem svojih regionalnih centara za upravljanje bogatstvom u Singapuru i Hong Kongu.

Otkako je objavila svoju nameru da napusti potrošačko bankarstvo u 14 tržišta u Aziji, Evropi, Bliskom istoku i Meksiku kao deo svoje strategijske reorganizacije, Citi je do sada zatvorila prodaje u osam tržišta, navodi se u saopštenju banke.

Osim posla potrošačkog bankarstva u Kini, Citi planira da završi prodaju svog posla sa potrošačima u Indoneziji kasnije ove godine, navelo je u saopštenju ove banke.

Ranije najavljene završne prodaje potrošačkog poslovanja Citi-ja u Koreji i njegovog ukupnog prisustva u Rusiji su u toku. Citi je takođe najavio da će tražiti IPO svojeg poslovanja sa potrošačima, malim preduzećima i bankarstvu srednjeg tržišta u Meksiku.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter