POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije više ali sentiment ostaje slab

Evropske berze su u utorak porasle, oporavljajući se nakon neodlučnog početka sedmice, ali investitori su i dalje zabrinuti zbog rasta kamatnih stopa i pogoršanja ekonomskih izgleda.

Do 12:40h, DAX u Nemačkoj se trgovao 0.44% više, CAC 40 u Francuskoj porastao je 0.66%, a britanski FTSE 100 porastao je 0,2%.

Evropske akcije su ojačale u utorak, prvi put u četiri sesije, ali je sentiment i dalje slab kod investitora koji su zabrinuti da će agresivno monetarno pooštravanje u cilju borbe protiv rastuće inflacije gurnuti ne samo Evropu već i veći deo sveta u recesiju.

Očekuje se da će Evropska centralna banka dodatno povećati kamatne stope tokom svojih „nekoliko narednih sastanaka“, rekla je predsednica ECB Kristin Lagard u ponedeljak na saslušanju Odbora Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja, sa ovim povećanjem za cilj da smanje tražnju.

Goldman Sachs je u naredna tri meseca smanjio rejting akcija na manje u globalnoj alokaciji, rekavši da rastući realni prinosi i izgledi za recesiju ukazuju na to da se rušenje treba dalje odvijati.

„Trenutni nivoi procene kapitala možda ne odražavaju u potpunosti povezane rizike i možda će morati dalje da opadaju da bi dostigli najnižu vrednost na tržištu“, rekli su analitičari uticajne američke investicione banke u napomeni.

Investitori će takođe pratiti razvoj događaja u Italiji nakon što je desničarska koalicija Đorđa Melonija pobedila na izborima u nedelju. Prva žena lider u zemlji suočava se sa mračnijim ekonomskim izgledima, visokim nivoom duga sa rastućim prinosima na obveznice i poskupljenjem energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pored toga, Banka Engleske će biti u fokusu nakon što je guverner Endru Bejli u ponedeljak pokušao da poveća opsednutu funtu navodeći da će banka podići stope koliko god je potrebno na svom sledećem sastanku.

U korporativnim vestima, akcije SSP Grupe porasle su za 5,2% nakon što je vlasnik lanca restorana brze hrane Upper Crust rekao da očekuje da će osnovna zarada tokom cele godine biti malo ispred svojih ranijih smernica, pošto se broj putnika oporavlja na pre – nivoi pandemije.

Akcije kompanije Nexi su porasle za 7,8% nakon što je grupa za plaćanja saopštila da procenjuje stvaranje viška gotovine od oko 2,8 milijardi evra (2,70 milijardi dolara) u periodu 2023-2025, što se može iskoristiti za traženje mogućnosti spajanja i preuzimanja ili za vraćanje kapitala akcionarima putem otkupa i dividende.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter