POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske berze skočile, inflacija u EU drastično pala!

Evropske berze su blago porasle u sredu, sa fokusom usmerenim na završetak najnovijeg sastanka Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država.

DAX indeks u Nemačkoj je porastao za 0,2%, dok je CAC 40 u Francuskoj skočio za 0,2%, a FTSE 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao za 0,1%.

Prijavi se za mentorski program u novembru na info@finansijskiputokaz.rs.

FP Linkedin 1028 x 628 px 2 1
Evropske berze skočile, inflacija u EU drastično pala! 3

Smirivanje inflacije pojačava pozitivno raspoloženje u Evropi

Raspoloženje u Evropi je pojačano vestima od utorka da je inflacija u evrozoni pala na najniži nivo u preko dve godine u oktobru.

Cene su porasle za 2,9% na godišnjem nivou u oktobru, najsporijim tempom od jula 2021, sa 4,3% mesec dana ranije, prema privremenoj proceni Eurostata.

Podaci će verovatno učvrstiti stav tržišta da je Evropska centralna banka završila sa podizanjem kamatnih stopa u okviru borbe protiv visoke inflacije. Ovome prethodi odluka zvaničnika ECB-a prošle nedelje da pauziraju najduži niz povećanja kamatnih stopa u 25-godišnjoj istoriji, ostavljajući glavnu kamatnu stopu na 4%.

Fokus na sastanku Federalnih rezervi

Međutim, najviše pažnje u toku dana će privući američka centralna banka, sa Federalnim rezervama koje treba da završe svoj najnoviji sastanak o politici kasnije tokom trgovačke sesije.

Očekuje se da će Fed zadržati kamatne stope na istom nivou, a komentari predsednika Džeroma Povela ponovo će biti u fokusu, dok investitori pažljivo analiziraju svaku reč kako bi procenili kuda idu kamatne stope.

FP Linkedin 1028 x 628 px 3
Evropske berze skočile, inflacija u EU drastično pala! 4

Podaci koji pokazuju da je ekonomija otporna doveli su do toga da tržišta razmatraju mogućnost povećanja od 25 baznih poena u decembru.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter