Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Evropske berze skočile, inflacija u EU drastično pala!

Evropske berze su blago porasle u sredu, sa fokusom usmerenim na završetak najnovijeg sastanka Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država.

DAX indeks u Nemačkoj je porastao za 0,2%, dok je CAC 40 u Francuskoj skočio za 0,2%, a FTSE 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao za 0,1%.

Prijavi se za mentorski program u novembru na info@finansijskiputokaz.rs.

Smirivanje inflacije pojačava pozitivno raspoloženje u Evropi

Raspoloženje u Evropi je pojačano vestima od utorka da je inflacija u evrozoni pala na najniži nivo u preko dve godine u oktobru.

Cene su porasle za 2,9% na godišnjem nivou u oktobru, najsporijim tempom od jula 2021, sa 4,3% mesec dana ranije, prema privremenoj proceni Eurostata.

Podaci će verovatno učvrstiti stav tržišta da je Evropska centralna banka završila sa podizanjem kamatnih stopa u okviru borbe protiv visoke inflacije. Ovome prethodi odluka zvaničnika ECB-a prošle nedelje da pauziraju najduži niz povećanja kamatnih stopa u 25-godišnjoj istoriji, ostavljajući glavnu kamatnu stopu na 4%.

Fokus na sastanku Federalnih rezervi

Međutim, najviše pažnje u toku dana će privući američka centralna banka, sa Federalnim rezervama koje treba da završe svoj najnoviji sastanak o politici kasnije tokom trgovačke sesije.

Očekuje se da će Fed zadržati kamatne stope na istom nivou, a komentari predsednika Džeroma Povela ponovo će biti u fokusu, dok investitori pažljivo analiziraju svaku reč kako bi procenili kuda idu kamatne stope.

Podaci koji pokazuju da je ekonomija otporna doveli su do toga da tržišta razmatraju mogućnost povećanja od 25 baznih poena u decembru.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter