POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ekskluzivno – Reddit planira da pokrene IPO u martu

Platforma društvenih medija Reddit napravila je detaljne planove za pokretanje svoje inicijalne javne ponude (IPO) u martu, nastavljajući s listanjem na koje je ciljala više od tri godine, prema osobama upućenim u ovu temu.

To bi bila prva IPO velike društvene medijske kompanije od debija Pinteresta (NYSE: PINS) 2019. godine, i došla bi dok se Reddit i njegovi pandani suočavaju s oštrom konkurencijom za reklamne dolare od strane platformi poput TikToka i Facebooka.

Ponuda bi takođe testirala spremnost nekih korisnika Reddita da podrže debi kompanije na berzi. Mnogi investitori koji objavljuju na platformi pomogli su u podsticanju desetina “meme” skokova akcija u poslednje tri godine, od prodavca GameStop-a do operatera bioskopa AMC Entertainment Holdings.

Reddit, koji je povjerljivo podneo zahtev za IPO u decembru 2021. godine, planira da javno podnese dokumentaciju krajem februara, započne svoju turneju po investitorima početkom marta, i završi IPO do kraja marta, rekla su dva izvora.

Kompanija sa sedištem u San Francisku, koja je bila procenjena na oko 10 milijardi dolara u rundi finansiranja 2021. godine, namerava da proda oko 10% svojih akcija u IPO-u, dodali su izvori. Odlučiće o vrednosti IPO-a koju će tražiti bliže vreme listingu, prema izvorima.

Izvori su upozorili da bi planovi Reddita za IPO mogli biti odloženi, kao što se to događalo i ranije, i zatražili su da ne budu imenovani dok razgovaraju o povjerljivim razmatranjima.

Portparol Reddita odbio je da komentariše.

Osnovan 2005. godine od strane veb-developera Stevea Huffmana i preduzetnika Alexa Ohaniana, Reddit je postao poznat po svojim specijalizovanim grupama za diskusije i korisnicima koji glasaju “za” ili “protiv” sadržaja postavljenog od strane drugih članova.

Kompanija, koja svoje prihode prvenstveno ostvaruje putem oglašavanja, a takođe nudi i pristup premium sadržaju po ceni od 5,99 dolara mesečno, još nije ostvarila profit, rekao je Huffman u postu na Redditu u junu prošle godine.

U prošlosti, kompanija je svoje gubitke pripisivala ulaganju u platformu i korisnike koji manje učestvuju u oglašavanju na njihovom sajtu u poređenju s drugim društvenim medijima.

Kompanija je odložila pokretanje IPO-a dok nije postala bliža profitabilnosti. Talasi tržišne volatilnosti koji su zatvorili tržište IPO-a tokom većeg dela poslednje dve godine takođe su doprineli odgađanju njenih planova.

Reddit se očekuje da će generisati nešto više od 800 miliona dolara prihoda od oglašavanja 2023. godine, što je više od 20% u odnosu na prethodnu godinu, izvestio je The Information prošlog meseca.

Reddit je prošle godine najavio da će naplaćivati kompanije za pristup svojem interfejsu za programiranje aplikacija (API), koji koriste tehnološke kompanije za obuku velikih jezičkih modela korišćenih u veštačkoj inteligenciji. Potez je uznemirio neke korisnike koji se oslanjaju na aplikacije trećih strana za pristup Redditu.

Akcije velikih društvenih medija su se oporavile tokom poslednje godine, uglavnom vođene rastom tehnoloških akcija kako su kamatne stope dosegle vrhunac.
Akcije Meta Platforms, koja upravlja Facebookom, više su nego utrostručile vrednost u poslednjih 12 meseci, dok su akcije Snapa porasle za 60% u istom periodu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter