POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Fed zadržava kamatne stope nepromenjene

Sistem Federalnih rezervi (Fed) je zadržao kamatne stope nepromenjene, ali i dalje ukazuje na još jedno povećanje kamatnih stopa ove godine i manji broj smanjenja kamatnih stopa naredne godine, budući da nedavni period ekonomske snage zahteva stroži pravac monetarne politike.

Federalni otvoreni komitet za tržište, FOMC, zadržao je referentnu stopu u rasponu od 5,25% do 5,5%. Odluka Feda da zadrži stope nepromenjene usledila je nakon što su nedavni dokazi pokazali da su njihove dosadašnje 11 kamatne stope počele menjati situaciju u borbi protiv inflacije.

Indeks cena lične potrošnje za osnovne potrebe, ili osnovni CPI, koji se pažljivo prati kao tačnija mera osnovnog pritiska cena, usporio je na 4,3% sa 4,7% u periodu od 12 meseci zaključno sa avgustom. To je najsporiji tempo od septembra 2021. godine.

Međutim, dvanaesto povećanje kamatnih stopa i dalje je na stolu, budući da je FOMC zadržao svoju prognozu da će kamatne stope dostići maksimum od 5,5% do 5,75% ove godine, ili 5,6% u sredini raspona, prema sažetku ekonomske projekcije koji je pratio izjavu o monetarnoj politici.

Kao znak da je Fed posvećen svom režimu viših kamatnih stopa, članovi Fed-a sada predviđaju referentnu stopu od 5,1% naredne godine, što sugeriše samo dve smanjenja kamatnih stopa u 2024. godini, u poređenju sa četiri smanjenja kamatnih stopa koja su bila ranije projektovana.

Oštriji put monetarne politike pokrenut je nedavnom ekonomskom snagom, rekao je predsednik Federalnog rezervnog sistema Džerom Pauel na konferenciji za štampu u sredu.

Iako su inflacija i dalje iznad cilja Feda od 2%, i postoji kontinuirana snaga u ekonomiji koja preti da obnovi inflaciju, članovi komiteta su podržali nedavne pozitivne podatke o inflaciji, ali još uvek nisu u žurbi da proglase pobedu nad inflacijom.

Fed sada očekuje da će osnovni CPI indeks ove godine prosečno iznositi 3,7%, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 3,9 iz juna. Za 2024. godinu procenjuje se da će inflacija usporiti na 2,6%, što je nepromenjeno u odnosu na prethodnu prognozu, i dalje će se smanjivati na 2,3% do 2025. godine, što je nešto više u odnosu na ranije projekcije od 2,2%, pre nego što na kraju sklizne na cilj od 2% do 2026. godine.

Takođe, tržište rada, koje se pokazalo kao plodno tlo za upornu inflaciju, i dalje zabrinjava članove Fed-a.

Predviđa se da će stopa nezaposlenosti biti 3,8% u 2023. godini, što je manje u odnosu na prethodnu procenu od 4,1%, ali će se povećati na 4,1% naredne godine i zadržati na tom nivou do 2025. godine, u odnosu na junsku prognozu od 4,5%, prema projekcijama Feda. Za 2026. godinu očekuje se da će stopa nezaposlenosti pasti na 4,0%.

Jačanje ekonomije, koje je iznenadilo mnoge, takođe je privuklo pažnju članova Fed-a, prisiljavajući ih da unaprede ekonomske izglede u budućnosti.

Rast ekonomije ove godine značajno je povećan na 2,1%, što je više nego dvostruko u odnosu na stopu od 1% koja je bila prognozirana na sastanku u junu, dok je prognoza rasta za 2024. godinu povećana na 1,5% sa ranijih 1,1%.

Iako je perspektiva snažnijeg rasta zabrinula neke, jer bi mogla doneti i inflaciju, prisiljavajući Fed na oštriji put naredne godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter