POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija u evrozoni usporava na 10,0% u novembru

Inflacija u evrozoni pala je u novembru više od očekivanog na 10,0%, prema preliminarnim podacima Evrostata za statistiku Evropske komisije u sredu.

Broj je manji u odnosu na revidirano očitavanje od 10,6% na godišnjem nivou u oktobru i ispod prognoza ekonomista od 10,4%.

Pad takođe prekida 12-mesečni niz novih rekordnih nivoa za mesečni indeks potrošačkih cena.
Međutim, taj broj i dalje ostaje na visokom nivou u poređenju sa ostatkom valutnog područja u istoriji od dve decenije – i pet puta više od cilja od 2 odsto koji je Evropska centralna banka navela.

Predsednica ECB, Kristin Lagard, redovno je izjavljivala da je suočavanje sa inflacijom jedan od njenih glavnih ciljeva, i nagovestila je da će kreatori politike nastaviti da podižu kamatne stope čak i ako to ide na račun šire ekonomske aktivnosti.

ECB je povećala svoju stopu na bankarske depozite za 200 baznih poena na 1,5% u poslednja tri meseca u pokušaju da ohladi usijanu tražnju.

Ranije ove nedelje, Lagardova je tvrdila da rast cena tek treba da bude na vrhuncu i da bi mogao da bude čak i veći nego što predviđaju trenutne prognoze.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter