POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija u SAD pala je u martu deveti mesec zaredom

U martu je stopa rasta potrošačkih cena u SAD ostala niža nego što je bila tokom leta: Indeks potrošačkih cena, koji meri godišnju inflaciju, opao je deveti mesec zaredom, prema podacima koje je u sredu objavio Biro za statistiku rada .

Za godinu koja je završena u martu, cene su porasle za 5%, što je pad sa 6% u februaru. Od maja 2021. to je najmanji porast za 12 meseci.

CPI, koji prati mesečne promene u korpi cena, porastao je za 0,1% od februara u odnosu na prethodni rast od 0,4%.

Prema BLS-u, cene stanova bile su glavni pokretač mesečnog dobitka, nadoknađujući značajan pad u drugim kategorijama energije.

Prvi put od septembra 2020. zabeležen je i mesečni pad cena namirnica: kao rezultat smanjenja troškova jaja (koje su pale za skoro 11%) i cena voća i povrća (koje su pale za 1,3%), indeks hrane “kod kuće” je pao za 0,3% za mesec.

Prema Refinitivu, ekonomisti su očekivali godišnji rast od 5,2% i mesečni rast od 0,2%.

Kada su hrana i energija uklonjeni, osnovni CPI je porastao za 0,4% za mesec, uz godišnju stopu rasta od 5,6%. Osnovni CPI je porastao za 0,5% mesečno i 5,5% na godišnjem nivou u februaru.

Federalne rezerve, koje su angažovane u jednogodišnjim naporima da se bore protiv inflacije kroz monetarno pooštravanje i oštro povećanje kamatnih stopa, pomno prate indeks potrošačkih cijena, jednu od glavnih mjera inflacije.

Kada su dve lokalne američke banke propale u martu, sukob se zakomplikovao i finansijski sektor je bio potresen. Da bi podržali štediše i zaustavili dalje trčanje banaka, intervenisale su Federalne rezerve, Ministarstvo finansija i Federalna korporacija za osiguranje depozita.

Međutim, postoje očekivanja da bi previranja mogla značiti buduće kreditno pooštravanje, što bi zauzvrat moglo umanjiti tražnju, pa čak i pomoći Fed-u u njegovim ciljevima u borbi protiv inflacije. To bi takođe moglo da stvori veću neizvesnost u vezi sa budućom recesijom.

Izvor: CNN

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter