POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

INTERVJU: Stevan Radonjanin, kripto platforma Veli

Naš današnji sagovornik je mladi preduzetnik, suosnivač kripto platforme Veli, Stevan Radonjanin.

1. Stevane pre svega predstavi se našoj publici i reci nam otkud ti u svetu finansija i kriptovaluta?

Pozdrav svim čitaocima Finansijskog Putokaza! Nadam se da ću kroz ovaj intervju uspeti da pomognem barem nekome ko razmišlja o ulasku u svet kriptovaluta, da im malo skratim put ili olakšam ulazak. Ukratko o meni, ja sam suvlasnik platforme za investiranje u kriptovalute Veli.
Finansijama se bavim od 2007. godine, kada sam započeo studije na Ekonomskom Fakultetu u Novom Sadu. Nakon toga sam završio Master iz Kvantitativnih Finansija u Beču.

Po završetku mastera, počinjem da radim u evropskoj centrali najveće ruske banke, Sberbanke. Tokom 5 godina rada u banci krenuo sam da se interesujem za kriptovalute, da ih majnujem i investiram u njih. Video sam da se u banci stvari veoma sporo odvijaju, a da se istovremeno u svetu kriptovaluta stvari menjaju iz dana u dan i da smo na pragu jedne svojevrsne revolucije čitavog finansijskog sistema, te sam odlučio da potražim posao u ovoj uzbudljivoj industriji.

Prvih par godina radio sam u Bitpandi, koja je jedna od najvećih neobrokerskih platformi u Evropi sa preko 1000 zaposlenih. Posle nje, priključio sam se Kriptomatu, kripto brokerskoj platformi, gde sam, pored drugih, vodio Business Development odeljenje.
Pre odluke da osnujemo Veli, imao sam priliku da predajem o kriptovalutama studentima Ekonomskog Fakulteta u Banja Luci. Jedna od stvari na kojoj radimo u Veli-ju jeste upravo edukacija korisnika, gde se trudimo da komplikovane koncepte ljudima približimo na što jednostavniji način.

2. Šta je Veli?

Veli je platforma koja omogućava svakome ko ne želi da se svakodnevno bavi kriptovalutama i prati cenovne grafikone, da investira na pametan i jednostavan način.

Da objasnim jednostavnije, kada počinješ sa investiranjem, imaš par opcija. Jedna je da na slepo investiraš u neku kriptovalutu, bez ikakve strategije i da se nadaš najboljem mogućem ishodu.
To većina ulagača i radi, zbog čega veliki broj novih investitora gubi novac.
Bolja opcija jeste da odvojiš vreme da se edukuješ o kriptovalutama, da pročitaš o različitim kriptovalutama, odabereš one koje bi želeo da imaš u svom porfoliju i da onda pronađeš pravi trenutak kada da u iste uložiš. Nakon toga je potrebno da svakodnevno pratiš dešavanja na tržištu i da odrediš pravi trenutak za prodaju.

Nenaslovljeni dizajn 74
INTERVJU: Stevan Radonjanin, kripto platforma Veli 4

Ako ti ovo sve zvuči prekomplikovano i kao ogroman utrošak vremena, Veli je napravio idealno rešenje nekoga poput tebe, kome je potrebna pomoć oko odluke koju kriptovalutu da kupi, kada da je kupi i kada da proda.
Na koji način Veli pomaže? Mi ti dajemo kratak upitnik, koji kada popuniš, bolje razumeš svoj cilj investiranja, rizik koji si spreman da podneseš, kao i vremenski horizont na koji želiš da investiraš. Kao rezultat upitnika, dobićeš nekoliko investicionih strategija koje odgovaraju tebi kao investitoru. 

S obzirom da je visoka korelacija ostalih kriptovaluta sa Bitkoinom i da su obične strategije u gubitku u periodima pada cene Bitkoina, mi smo u naše strategije dodali set indikatora koji uzimaju u obzir dugoročne periode rasta i pada tržišta. 

Na taj način, ne samo da ćete dobiti portfolio kriptovaluta koji vama odgovara, već ćete imati priliku da automatski investirate u pravom trenutku i da prodate u pravom trenutku, poput pametnih investitora.
Pored toga, dobićete ličnog kripto mentora, odnosno osobu koja je ekspert u oblasti kriptovaluta, sa kojom možete zakazati poziv i dobiti odgovore na sva pitanja vezana za kriptovalute koja vas interesuju.

3. Kakav je poslovni model vašeg biznisa?

Naš poslovni model je brokerski. To znači da putem naše platforme korisnici mogu kupiti, prodati i čuvati više od 150 kriptovaluta, za koje biste u protivnom morali da otvarate naloge na različitim svetskim kripto platformama.
Za kupovinu i prodaju pojedinačnih kriptovaluta, kao i svaka brokerska platforma, naplaćujemo malu naknadu.

Za investiranje u strategije, koje se svaki mesec rebalansiraju, naplaćujemo godišnju naknadu, kao i procenat od ostvarenog profita. Na taj način su naši i interesi klijenata usklađeni.

4. Kako vidiš trenutno stanje na kripto tržištu?

Trenutno smo u bear marketu, odnosno periodu pada na tržištu.
Onaj ko je doživeo više ovakvih perioda, zna da je to normalan ciklus na tržištu i da je toga bilo i biće i u budućnosti.

Ono što je negativno, je što smo ove godine imali veliki talas bankrotstava kripto firmi, od 3AC, preko Celsiusa, kriptovalute Terra (LUNA), FTX-a, pa do poslednjeg u nizu, BlockFi.
Čini se da ovaj talas nije još uvek gotov i da će im se u narednim mesecima pridružiti još neka kripto firma.

Neka od ovih bankrotstava razotkrila su neke od trenutnih slabosti na kojima će ostali igrači na tržištu morati da porade kako bi izbegli sličan scenario.
Pored toga, regulatori pripremaju striktnije regulative, kako se ovakve stvari ne bi ponavljale u budućnosti. To su normalne stvari, koje su se dešavale i u svetu tradicionalnih finansija, kada su regulatori pooštrili regulativu za banke i ostale finansijske ustanove nakon ekonomske krize 2007./2008. godine.

Kada smo kod krize, ovo je prvi put u kratkoj istoriji kriptovaluta, kada se bear market na kripto tržištu poklapa sa početkom globalne ekonomske krize. Iz tog razloga smatram da u narednom periodu treba biti oprezan i da ćemo još malo morati da sačekamo na potpuni oporavak tržišta.

pexels worldspectrum 844124
INTERVJU: Stevan Radonjanin, kripto platforma Veli 5

Ono što je pozitivno, je to što je ovaj bear market drugačiji od prethodnih, jer više niko ne sumnja u budućnost kriptovaluta i veliki broj značajnih igrača je ušao na tržište, od banaka do najvećih svetskih investicionih fondova.
Od pozitivnih vesti prethodnih dana, Stripe, jedna od najvećih svetskih firmi za procesuiranje plaćanja, je ušla na kripto tržište ponudivši decentralizovanim platformama da kroz par linija koda dodaju mogućnost da njihovi korisnici kupe i prodaju kripto za fiat valute kao što su evro, dolar itd.

Bear market je period kada se stvari malo utišaju i kada kripto kompanije, uključujući i našu, vredno rade na razvoju novih i inovativnih rešenja. Pametni investitori koriste ovaj period da akumuliraju svoje omiljene kriptovalute u anticipaciji oporavka tržišta.

Iz tog razloga smatram da je sada možda i najbolji trenutak u istoriji za one koji se interesuju za kripto, da krenu da ulaze u ovu industriju, da čitaju, obrazuju se i polako krenu da investiraju.

5. Šta bi poručio ljudima na Balkanu koji žele da investiraju u kriptovalute?

Pridružite se Veli-ju!
Šalu na stranu, ako želite da učite, pogledajte par kurseva i čitajte o kriptovalutama.
Mi u Veli-ju pripremamo besplatan vebinar, na kojem ćete imati priliku da naučite kako da najbolje investirate u ovom bear marketu.
Na vebinar se možete prijaviti putem sledećeg linka – pogledaj ovde.

Pored toga, na našem vebsajtu možete pronaći sažeto napisane vodiče za različite kriptovalute, kao i druge ebook-ove na temu kriptovaluta.

Nenaslovljeni dizajn 75
INTERVJU: Stevan Radonjanin, kripto platforma Veli 6

Kada malo zađete u temu kriptovaluta, pronađite ljude u vašem okruženju koji već duže investiraju u kripto. Umesto da ih pitate koju kriptovalutu da kupite, pitajte ih šta misle o određenom kripto projektu koji ste sami prethodno istražili. Ako nemate nikoga takvog u okruženju, prijavite se na listu čekanja za Veli aplikaciju i zakažite besplatan poziv sa svojim kripto mentorom.
Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, možete nas kontaktirati putem društvenih mreža, tu smo da vam olakšamo ulazak u svet kriptovaluta.

Hvala Stevanu što je konkretno odgovorio na sva naša pitanja, vi link za Veli vebinar kao i druge događaje iz sveta finansija i kripta možete naći i u našem delu Kalendar.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter