POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 12.10.2022.

  • Evro nastavlja sa padom nakon bezuspešnog probijanja iznad 0,9700.
  • ECB (European Central Bank) Lagarde pominje da povećanje kamatnih stopa ne podržavaju evro.
  • EUR/USD: Stagflacija bi mogla povući evro ka 0,93 – Danske Bank.

    Zajednička valuta ostaje na začelju u sredu i na putu je da završi šestodnevni preokret u odnosu na američki dolar. Par je imao pad sa zone od 0,9700 uprkos komentarima ECB Lagarde.

Lagard iz ECB-Evropske Centralne Banke ne podržava evro

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard ponovo je potvrdila važnost povećanja kamatnih stopa za borbu protiv inflacije u evrozoni i najavila da je Upravni savet započeo diskusiju o kvantitativnom pooštravanju, navodi Rojters.

Međutim, čini se da par gubi na zamahu, jer se američki dolar povećava sa tržištem čekajući objavljivanje zapisnika sa septembarskog sastanka Federalnih rezervi.

Ovi zapisnici će se pažljivo pratiti kako bi se procenili razlozi zbog kojih centralna banka podiže kamatne stope za 75 baznih poena treći put uzastopno i, što je još važnije, kako bi se pronašli signali za predviđanje veličine novembarskog poteza.

Na makroekonomskom planu, cene proizvođača u SAD su u septembru pokazale veći rast od očekivanog, 0,4% u odnosu na tržišni konsenzus od 0,2%. Ove brojke pokazuju da inflatorni pritisci ostaju visoki, što nudi dodatne razloge Fed-u (Državne rezerve) da zadrži svoju agresivnu putanju zaoštravanja monetarne politike.

EUR/USD: Stagflacija bi mogla dovesti par do 0,93 – Danske Bank

Valutni analitičari Danske banke vide da par pada dalje kako stagflacija obuzima ekonomiju evrozone: „Veliki negativni trgovinski šok za Evropu u odnosu na SAD, dalje ciklično slabljenje među trgovinskim partnerima, koordinisano pooštravanje globalnih finansijskih uslova , širenje snage USD i rizik pada u evrozonu čini da zadržimo fokus na kretanju EUR/USD još niže (ciljanje 0,93) – stav koji ne deli konsenzus.

„Ključni rizik za pomeranje EUR/USD ka 1,15 jeste smanjenje globalnih inflacionih pritisaka i povećanje industrijske proizvodnje. Međutim, „privremeno“ je značajno izgubilo kredibilitet i evropska industrijska proizvodnja je i dalje slaba. Ovo će se nastaviti dok se PMI (Purchasing managers’ indexes) u proizvodnji kreće ispod 50. Rizik rasta takođe uključuje ponovni fokus na ublažavanje kineske kreditne politike i povećanje globalnog kapitalnog ulaganja, ali se čini da se ni jedno ni drugo trenutno ne ostvaruje.”

Današnja zadnja cena0.9685
Današnja dnevna promena-0.0025
Današnja dnevna promena u %-0.26
Današnje dnevno otvaranje0.971

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter