POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 28.10.2022. – EUR/USD se vratio u zonu 0.9950, imao je nedeljni porast

  • EUR/USD kreće u nedeljne dobitke, ali van maksimuma.
  • Američki dolar bez jasnog pravca u petak uoči Fedove nedelje.
  • Wall Street beleži važne dobitke.

EUR/USD se kreće oko 0.9950, ravnomerno za dan i više za nedelju. Evro se nedavno popeo na 0.9990, ali se brzo povukao unazad, približavajući se dnevnim najnižim vrednostima dok se američki dolar kreće bočno.

Dolar se trguje bez jasnog pravca, čak i nakon američkih podataka u petak i uoči kritične sedmice. DXY je porastao za 0,25% (uglavnom zbog rasta USD/JPY), a prinosi u SAD su na visokom nivou. Na Volstritu cene akcija su u proseku porasle za više od 1,25%.

Na nedeljnom nivou, EUR/USD će uskoro završiti sa dobitkom od 100 pipsa, ali činjenica da se povukao više od 150 pipsa sa maksimuma je negativan znak evra za kupce. Dugoročni trend ostaje u padu i ako se akcija cena u petak završi u minusu, to će pružiti dodatnu potvrdu preokreta i da prodavci imaju prednost iduće nedelje. Sledeći ključni nivo zone na dole je na oko 0.9875 gde se nalazi stara linija trenda koja je pratila cenu na dole tokom cele godine.

Inflacija protiv rasta

Podaci objavljeni u petak pokazali su novu rekordno visoku inflaciju u Nemačkoj tokom septembra sa godišnjom stopom koja je dostigla 10,4%. „Ne nazire se olakšanje, a stopa inflacije će verovatno pasti u narednoj godini, jer je malo verovatno da će cene energenata porasti tako snažno kao ove godine, takođe zbog vladine intervencije. Međutim, osnovni pritisak na cene će verovatno ostati jak. Današnji podaci o cenama potvrđuju naša očekivanja o dvocifrenoj stopi inflacije u evrozoni u oktobru“, rekli su analitičari Commerzbank.

U SAD, Core PCE deflator (Personal consumption expenditures price index) je u septembru dostigao 5,1%, nešto ispod tržišnog konsenzusa od 5,2%. Nije sveža, ali i dalje ostaje povišena. Učesnici na tržištu nastavljaju da povećavaju cene za 75 baznih poena na sastanku FOMC-a (Federal Open Market Committee) sledeće nedelje.

Ekonomski kalendar za sledeću nedelju uključuje i inflaciju evrozone i zvanični izveštaj o zapošljavanju SAD. Čini se da je volatilnost opravdana.

Današnja zadnja cena0.996
Današnja dnevna promena-0.0005
Današnja dnevna promena u %-0.05
Današnje dnevno otvaranje0.9965

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter