POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kako blokčejn menja i unapređuje industriju igara?

Blokčejn je sve zastupljeniji u industiriji igara, a kako će uticati na nju pročitajte u ovom tekstu gde ćete naučiti:

Šta je GameFi i kako funkcioniše?

GameFi je termin koji se koristi za opisivanje „finansija u igrama“, jer integriše tradicionalno igranje i decentralizovane finansije (DeFi) koristeći blockchain tehnologiju.

GameFi koristi blockchain tehnologiju za kreiranje decentralizovanih tržišta igara koje igračima nude različite ekonomske podsticaje i finansijske mogućnosti putem blokčejn igara za zaradu. Igrači mogu zaraditi kriptovalute igrajući igrice ili učestvujući u raznim aktivnostima u svetu igara. Nasuprot tome, tradicionalnu industriju igara uglavnom koče korporacije koje nude ograničen potencijal zarade.

GameFi je inovacija u igricama koja je brzo uticala na tradicionalnu industriju igara od uspona Axie Infinity. Platforma zasnovana na Ethereum-u razvila je novi model igara koji nagrađuje igrače za vreme i trud koje su utrošili igrajući blokčejn igru umesto samo novca koji ulože, čineći platforme poput Axie Infinity popularnom investicionom opcijom među entuzijastima kripto igara.

GameFi obično uključuje kreiranje tokena za igre ili NFT-ova koji se mogu koristiti kao sredstva u igri (virtuelna zemlja, avatari, oružje, kostimi ili valuta kojima se trguje na berzama kriptovaluta). Igrači mogu da zarade tokene učestvujući u različitim aktivnostima u igri, kao što su ispunjavanje zadataka, pobeda u bitkama I slično.

Zarađeni tokeni se zatim mogu koristiti za kupovinu predmeta u igri, trgovinu sa drugim igračima ili zamenu za druge kriptovalute ili fiat valute. 

Sve u svemu, GameFi nudi igračima nov i uzbudljiv način da zarade novac dok igraju svoje omiljene igre. 

Kako blokčejn menja industriju igara?

Pojavio se novi model kripto-igara za preduzeća i gejmersku zajednicu, koji koristi NFT i kriptovalute za kupovinu imovine u igri, a koja se može pretvoriti u novac iz stvarnog života.

Ovaj novi model koristi decentralizovane mreže kako bi igranje bilo sigurnije sa zaštićenim šifrovanjem podataka i bez centralizovanih servera koje bi sajber kriminalci lako hakovali. Transakcije na blokčejnu su nepromenljive, što otežava prevarantima da prevare sistem. Blockchain takođe pruža decentralizovanu i transparentnu istoriju aktivnosti, koja omogućava igračima da efikasnije prate svoje transakcije i imovinu.

Ova decentralizovana tržišta omogućavaju otvoreniju i transparentniju ekonomiju koja omogućava igračima da kupuju, prodaju i trguju imovinom bez potrebe za posrednicima kao što su programeri igara ili izdavači. Većinom igara na blokčejnu upravlja zajednica, a igrači odlučuju o budućim ažuriranjima, karakteristikama i opštem pravcu mreže.

FP Business Model Canvas 5 2
Kako blokčejn menja i unapređuje industriju igara? 3

Blockchain igre omogućavaju stvarno vlasništvo nad imovinom u igri koja čini takmičenje uzbudljivijim od drugih konkurentskih igara dostupnih na tržištu. Ovi predmeti mogu biti 3D rekviziti, likovi, nameštaj, alati, vozila, oružje i sve što se može uskladištiti na blok lancu kao NFT, što ih čini jedinstvenim i proverljivim.

Takvo vlasništvo daje igračima veću kontrolu nad svojim igračkim iskustvom. Omogućava im da unovče svoju imovinu, koja se može preneti van virtuelnih igara i razmeniti za pravi novac na kripto platformama.

Većina igara zasnovanih na blokčejnu nudi bezbedna plaćanja korišćenjem izvornih kripto tokena, koji su zgodne i potencijalno profitabilne investicije. Takođe su bezbedni, sa validiranim transakcijama zabeleženim na blokčejnu.

Koje prednosti blokčejn nudi industriji igara?

Procenjuje se da će veličina tržišta industrije igara zasnovanih na blokčejnu vredeti 435 milijardi dolara do 2028. godine, što odgovara rekordnoj složenoj godišnjoj stopi rasta od skoro 12,1% od 2022. do 2028.

Prema izveštaju koji je 2022. objavio Zion Market Research, pandemija COVID-19 doprinela je ogromnom rastu, sa ljudima koji su bili primorani da ostanu kod kuće i eksperimentišu sa inovativnim modelom igara.

Od tada, ključni igrači industrije igara pokazuju sve veći interes za kripto igre i implementirali su blokčejn tehnologiju u svoje proizvode.

Evo nekih od najčešćih prednosti implementacije blockchain tehnologije u industriji igara:

  • Digitalni identitet i reputacija: Blockchain tehnologija može stvoriti sigurne digitalne identitete i reputaciju za igrače. Ovi identiteti se mogu koristiti za verifikaciju igrača i sprečavanje prevara u industriji igara.
  • Sigurne i transparentne transakcije: Blockchain pruža visoku transparentnost i sigurnost industriji igara. Transakcije na blokčejnu su transparentne, efikasne i nepromenljive, što otežava prevarantima da prevare sistem.
  • Kontrola igrača: Korisnici imaju potpuno upravljanje svojim iskustvom igranja, uključujući mogućnost da unovče svoja sredstva i postave pravila i mehaniku igre, nadograde funkcije i dodaju novi sadržaj za zanimljivije iskustvo.
  • Bezbednost igrača: Korisnici mogu da igraju igre i poseduju svoja sredstva u igri u bezbednom okruženju, manje ranjivom na sajber napade zbog decentralizovane prirode blockchaina. Takva sigurnost im omogućava da efikasnije upravljaju i čuvaju svoju zaradu od igara.
  • Bezbedno okruženje za programere igara i preduzetnike: šifrovanje podataka i bez upotrebe pojedinačnih servera obezbeđuju bezbedno radno okruženje. Decentralizovana blokčejn mreža se oslanja na čvorove koji održavaju distribuirane baze podataka na zajednički način, pri čemu svaki čvor ima potpune informacije u bazi podataka.
  • Interoperabilnost: Igrači mogu da koriste svoju javnu adresu za transakcije na različitim blockchain platformama i da je prenose iz jedne igre u drugu.
  • Blockchain se pokazao veoma korisnim u igrama zbog svoje nepromenljivosti i sigurnosti. Faktor decentralizacije podstiče igrače da učestvuju u procesu razvoja i inovacije dok monetizuju svoju kripto imovinu. 

Koje su mane korišćenja blokčejna u igrama?

Platforme zasnovane na blokčejnu donose inovacije u industriju igara, ali mogu nositi i neke rizike koji bi mogli obeshrabriti igrače da ih koriste.

Iako blockchain tehnologija nudi nekoliko prednosti industriji igara, uključujući gore navedene slučajeve upotrebe, postoje i neki potencijalni nedostaci koje igrači trebaju pažljivo razmotriti:

Tehnička barijera: Implementacija blockchain tehnologije u igricama zahteva tehničku stručnost i može biti izazov za programere koji nisu upoznati sa tehnologijom. Ova složenost može povećati vreme i troškove razvoja igre, što otežava manjim programerima da uđu na tržište. Igrači takođe mogu biti obeshrabreni tehničkom složenošću koja se zahteva korišćenjem kripto i blokčejn tehnologije, kao što je postavljanje kripto novčanika i sticanje kriptovaluta ili NFT-a pre nego što mogu da učestvuju u igri.

Ograničen izbor igara zasnovanih na blokčejnu: Kao relativno nov sektor igara, blokčejn igre još uvek ne mogu da obezbede konkurentsko okruženje za iskusne igrače.

FP Business Model Canvas 5 2 1
Kako blokčejn menja i unapređuje industriju igara? 4

Skalabilnost: Jedan od glavnih izazova sa blockchain tehnologijom je skalabilnost. Blockchain mreže se bore da podnesu velike količine transakcija koje su potrebne za onlajn igre. Ovo može dovesti do sporog vremena transakcije, visokih naknada za transakcije i lošeg korisničkog iskustva.

Regulatorna nesigurnost: Regulatorni pejzaž za blockchain tehnologiju se još uvek razvija, sa neizvesnošću oko toga kako će blokčejn igre biti regulisane u različitim jurisdikcijama. Ova neizvesnost može stvoriti pravne rizike i rizike usklađenosti za programere.

Bezbednost kripto tokena: Dok je tehnologija blokčejna decentralizovana i bezbedna, centralizovani provajderi usluga su, s druge strane, ranjivi na hakovanje i druge zlonamerne aktivnosti.

Iako postoji sve veći interes u svetu igara oko aplikacija zasnovanih na blokčejnu, programeri, investitori i igrači treba da razmotre sve faktore i rizike pre nego što implementiraju blockchain u svoje igre ili učestvuju u ekosistemu.

Šta čeka budućnost blockchain igara?

Kako blockchain igre nastavljaju da se razvijaju i postaju sve više prihvaćene, prirodno je razmišljati o budućnosti industrije.

Budućnost blockchain igara je obećavajuća i verovatno će doživeti značajan rast u narednim godinama. Tradicionalniji programeri igara mogu da ugrade blokčein tehnologiju u svoje igre, što će dovesti do povećanog usvajanja ove tehnologije.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter