POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kineska proizvodna aktivnost se smanjuje u oktobru

Kineska proizvodna aktivnost neočekivano se smanjila u oktobru, pokazali su podaci u ponedeljak, usred novih poremećaja zbog karantina povezanih sa COVID-om i usporavanja globalne potražnje za izvozom iz zemlje.

Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) očitao je 49,2 u oktobru, izostavljajući očekivanja od 50,0 i takođe pavši ispod septembarskog očitavanja od 50,1, pokazali su podaci Kineskog logističkog informacionog centra.

Očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju. Proizvodni PMI se sada vratio na teritoriju kontrakcije nakon neočekivanog rasta u septembru.

Kineski PMI za neproizvodne sektore takođe se smanjio u oktobru, očitavajući 48,7 za mesec – znatno ispod očekivanja od 50,2 i septembra od 50,6.

Ovo je rezultiralo kineskim kompozitnim PMI, koji meri ukupnu poslovnu aktivnost u zemlji, koji je za oktobar iznosio 49,0 – što je njegovo prvo smanjenje od maja.

Slabi podaci označavaju spor početak četvrtog kvartala za drugu po veličini svetsku ekonomiju i sugerišu da je oporavak privrednog rasta u trećem kvartalu verovatno prolazan.

Uvođenje novih ivičnjaka vezanih za COVID u Šangaju i drugim velikim industrijskim čvorištima verovatno je bio najveći pokretač čitanja. Kineska ekonomija se bori sa nizom strogih blokada COVID-a ove godine, koje su ozbiljno ometale rast.

Peking je nedavno ponovio svoju podršku svojoj strogoj politici nulte COVID-19, najavljujući malo olakšanja za kineska preduzeća.

Nedavne epidemije COVID-a u industrijskim čvorištima kao što su Čengdu i Vuhan već su privukle nove granice kretanja. Pogoršanje slučajeva će verovatno podstaći strožiju kontrolu.

Ali pored prekida u proizvodnji, kineski proizvođači takođe moraju da se bore sa usporavanjem globalne potražnje za lokalnim izvozom. Zemlja je zabeležila stalni pad izvoza ove godine jer su rastuća inflacija i kamatne stope hladile proizvodne aktivnosti širom sveta.

Slabljenje izgleda za proizvodni sektor će verovatno podstaći više stimulativnih mera Pekinga za podršku ekonomskom rastu. Vlada je do sada pokrenula nove infrastrukturne projekte i takođe je ublažila monetarne uslove kako bi pomogla privredi.

Ovo je opterećivalo kineski juan, a valuta se sada trguje blizu najslabijeg nivoa od finansijske krize 2008. godine. Ofšor juan je u oktobru dostigao rekordno nizak nivo u odnosu na dolar.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter