POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kratka istorija digitalnog bankarstva

Digitalno bankarstvo, takođe poznato kao onlajn bankarstvo ili elektronsko bankarstvo, odnosi se na pružanje finansijskih usluga putem digitalnih kanala kao što su internet, mobilni uređaji i bankomati (bankomati). Digitalno bankarstvo je postalo sve popularnije poslednjih godina, s tim što njegovo poreklo seže nekoliko decenija unazad.

Evo kratke istorije digitalnog bankarstva.

Rana automatizacija (1960-ih do 1980-ih)

Prvi oblici digitalnog bankarstva potiču još od 1960-ih, kada su banke počele da koriste računare za automatizaciju različitih bankarskih funkcija kao što su obrada čekova i upravljanje računima klijenata. Osamdesetih godina prošlog veka banke su počele da nude dial-up usluge koje su omogućavale klijentima da pristupe svojim računima preko kućnih računara.

Šezdesetih godina prošlog veka Bank of America je predstavila prvi bankomat koji je omogućio klijentima da podižu gotovinu sa svojih računa. Takođe, 1980-ih, Citibank je uvela prvi sistem za online bankarstvo, koji je klijentima omogućio pristup informacijama o računu i obavljanje osnovnih transakcija putem dial-up veze.

Uvođenje onlajn bankarstva (1990-te do 2000-te)

Portali za onlajn bankarstvo nastali su zbog povećane upotrebe interneta 1990-ih i 2000-ih.
Banke su počele da kreiraju onlajn portale kako bi klijentima omogućile da provere stanje na računu, prenose novac i plaćaju račune sa svojih kućnih računara. Internet bankarstvo je brzo postalo poželjna opcija za mnoge ljude zbog svoje pogodnosti.

Prihodi 23
Kratka istorija digitalnog bankarstva 4

Na primer, 1994. godine, Stanford Federal Credit Union je postala prva finansijska institucija koja je ponudila onlajn bankarstvo svojim članovima, a 1996. godine, Wells Fargo je postala prva banka koja je svojim klijentima omogućila onlajn bankarstvo.

Mobilno bankarstvo (od 2000-ih do danas)

Razvoj pametnih telefona krajem 2000-ih i početkom 2010-ih doveo je do pojave mobilnog bankarstva. Banke su počele da nude mobilne aplikacije koje su omogućavale klijentima da pristupe svojim računima putem pametnih telefona, omogućavajući im da proveravaju stanje na računu, prenose sredstva i plaćaju račune u pokretu. Danas je mobilno bankarstvo postalo suštinski deo digitalnog bankarstva.

Prihodi 21 1
Kratka istorija digitalnog bankarstva 5

2007. godine, USAA Federalna štedionica postala je prva banka koja je ponudila mobilno bankarstvo putem svoje mobilne aplikacije. Danas, praktično svaka velika banka nudi aplikaciju za mobilno bankarstvo koja omogućava klijentima da obavljaju širok spektar transakcija, od provere stanja na računu do deponovanja čekova.

Integracija novih tehnologija (od sadašnjosti do budućnosti)

Tehnološki napredak poput blokčejna i veštačke inteligencije (AI) imaće veliki uticaj na budućnost digitalnog bankarstva. Blockchain tehnologija se koristi da bi se povećala sigurnost i efikasnost prekograničnih plaćanja, a kompanije poput Ripplea sarađuju sa bankama širom sveta.

Pored toga, banke već istražuju korišćenje četbotova sa veštačkom inteligencijom i virtuelnih pomoćnika kako bi poboljšale korisničku uslugu. Očekuje se da će se bankarski sektor promeniti u budućnosti zbog integracije ovih i drugih tehnologija.

Štaviše, u budućnosti će tehnologije kao što je biometrija verovatno igrati sve važniju ulogu u digitalnom bankarstvu, omogućavajući klijentima da autentifikuju transakcije koristeći otiske prstiju ili prepoznavanje lica, pružajući uvid u njihovo finansijsko zdravlje u realnom vremenu.

DeFi naspram digitalnog bankarstva

Da bismo bolje razumeli ključne razlike između decentralizovanih finansija (DeFi) i digitalnog bankarstva, hajde da pažljivo ispitamo njihove karakteristike i uporedimo ih.

Prihodi 22 1
Kratka istorija digitalnog bankarstva 6

DeFi je nedavno stekao popularnost kao alternativa tradicionalnim bankarskim sistemima. DeFi je finansijski sistem zasnovan na blokčejnu koji omogućava svakome da učestvuje i pristupa finansijskim uslugama bez posrednika ili centralizovanih vlasti. S druge strane, digitalno bankarstvo je verzija tradicionalnog bankarstva koja koristi tehnologiju za pružanje usluga kao što su onlajn bankarstvo, mobilno bankarstvo i digitalni novčanici.

Kako tehnologija nastavlja da se razvija i narušava tradicionalne industrije, budućnost finansija postaje sve više decentralizovana i demokratizovana. Međutim, iako DeFi ima mnogo potencijala, on se i dalje suočava sa izazovima u pogledu skalabilnosti, bezbednosti i usvajanja.

S druge strane, digitalno bankarstvo se već uspostavilo kao glavna industrija i prigrlili su ga milioni korisnika širom sveta. Međutim, digitalno bankarstvo je još uvek u velikoj meri centralizovano i kontrolisano od strane tradicionalnih finansijskih institucija, što ograničava njegov potencijal za demokratizaciju i inovacije.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter