POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nissan pritiska svog partnera Renault da proda udeo

Nissan Motor Co Ltd vrši pritisak na partnera Renault SA da smanji svoj udeo u japanskom proizvođaču automobila i obnovi njihov savez star više od 20 godina, objavio je u petak Wall Street Journal, citirajući ljude sa poznavanje razgovora.

Francuska automobilska kompanija Reno poseduje oko 43% Nissana, dok japanska firma poseduje 15% svog najvećeg akcionara, ali bez prava glasa.

U junu, Nissan je po prvi put otkrio neke detalje svog pakta o savezu sa glavnim akcionarom Renoom koji ga sprečava da jednostrano poveća svoj udeo preko 44,4%.

Njihovi razgovori pokrivaju pitanje da li će se Nissan pridružiti Renoovoj novoj jedinici koja se postavlja u svoja kućna sredstva za električna vozila (EV) u zamenu da njegov francuski saveznik ukine udeo u Nissanu, navodi list.

Nisanov glavni operativni direktor Ašvani Gupta bio je među rukovodiocima kompanije koji su prošlog meseca posetili Francusku i razgovarali o tome da li će japanski proizvođač automobila investirati u Renoov novi posao sa električnim vozilima, dodaje list.

Renault nastavlja sa planovima da podeli svoje poslovanje sa električnim vozilima i motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u pokušaju da sustigne rivale kao što su Tesla i Volkswagen u trci za čistijom vožnjom.

Očekuje se da će ove jeseni predstaviti detaljan nacrt za novi EV entitet.

Reno i Nisan nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar van uobičajenog radnog vremena.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter