POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Odbačena tužba protiv Robinhood-a

Američki sudija je u petak odbacio tužbu protiv Robinhood Markets Inc (HOOD) da je obmanuo investitore o finansijskim podacima i izgledima za rast internet brokerske kuće prilikom sprovođenja inicijalne javne ponude 2021.

Američki okružni sudija Edvard Čen u San Francisku nije pronašao dokaz da su objavljivanja u materijalima za IPO Robinhooda bila lažna ili obmanjujuća, ili da su ključne metrike opale neposredno pre nego što je kompanija izašla na berzu u julu 2021. 

Sudija je rekao da Robinhoodova upozorenja o budućem rastu “nisu naročito snažna”, ali su dovoljna.

„Tužioci su stoga propustili da se izjasne da Robinhood nije otkrio ‘materijalne faktore’ zbog kojih bi ulaganje u Robinhood bilo špekulativno ili rizično,” napisao je Čen.

Akcionari u predloženoj grupnoj tužbi rekli su da je Robinhud prikrio “ozbiljno pogoršanje” u dva meseca pre IPO kompanije Menlo Park.

Akcionari su rekli da je cena akcija Robinhooda pala za čak 82% na 6,81 dolara prošlog juna sa IPO cene od 38 dolara, pošto je kompanija postala, prema rečima analitičara JPMorgana (JPM), „kompanija koja raste bez rasta“.

Čen je takođe odbacio tužbe protiv izvršnog direktora Robinhooda Vladimira Teneva, drugih zvaničnika kompanije i osiguravača IPO-a koje predvode Goldman Sachs (GS) i JPMorgan.

Tužioce su predvodili Vinod Sodha, psihijatar sa Beverli Hilsa u Kaliforniji, i njegova ćerka Amee Sodha, doktorka iz Milburna u Nju Džersiju. Čen im je dao dozvolu da podnesu izmenjenu žalbu.

Cheril Crumpton, advokat Robinhooda, rekla je da kompanija ostaje posvećena pružanju “potpunih i tačnih informacija” svojim investitorima i da je zadovoljna što je “nezaslužna” tužba odbačena.

Akcije Robinhooda su u petak pale za 10 centi na 9,98 dolara. Dva dana ranije, kompanija je prijavila gubitak za 2022. od 1,03 milijarde dolara, ili 1,17 dolara po akciji, uz neto prihod od 1,36 milijardi dolara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter