POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Odluka FED-a, Putin mobiliše, prodaja kuća – vesti dana

Federalne rezerve će ponovo podići američke kamatne stope – ali za koliko? Vladimir Putin zvecka nuklearnom sabljom dok poziva 300.000 rezervista za rat u Ukrajini, uzrokujući ponovno rast cena dolara i gasa u Evropi. Postojeća prodaja kuća je dospela, a graditelj kuća Lennar izveštava o tromesečnoj zaradi. U Velikoj Britaniji, premijerka Liz Trus priprema još jedan paket energetske pomoći, a američka vlada će objavljivati svoje nedeljne zalihe nafte pošto strahovi za globalnu potražnju za naftom rastu. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u sredu, 21. septembra.

  1. Dan odluke u FED-u

Federalne rezerve su spremne da ponovo podignu američke kamatne stope, s tim da je tržište podeljeno oko toga da li da očekuje povećanje od 75 baznih poena, kao što se desilo prošli put, ili ceo procentni poen. Još jedno naglo iznenađenje inflacije u SAD u avgustu nagnalo je neke analitičare na ovo drugo, iako je konsenzus još uvek – skoro – za 75.

Od veće važnosti će verovatno biti Fed-ov takozvani ‘dot-plot’, koji prikazuje gde kreatori politike očekuju da će stope biti u narednih nekoliko godina. Ovo bi trebalo da pošalje signal o tome koliko visoko centralna banka misli da će stope morati da rastu i koliko dugo će morati da ostanu visoke pre nego što se može proglasiti pobeda nad inflacijom. Fjučersi na kratkoročne kamatne stope podrazumevaju vrhunac sledeće godine od 4,25% do 4,5%, odnosno oko 2 procentna poena više nego danas.

Odluka Fed-a je kao i obično u 2000, sa konferencijom za novinare predsedavajućeg Džeroma Pauela pola sata kasnije.

  1. Putin podiže prednost delimičnom mobilizacijom

Ruski predsednik Vladimir Putin iznenadio je Zapad u sredu proglasivši delimičnu mobilizaciju vojnog rezervata zemlje od 2 miliona vojnika i potvrdivši svoju nameru da pripoji one delove Ukrajine koji su trenutno pod ruskom okupacijom.

Putin je rekao da će mobilizacija biti ograničena na one koji su već služili u oružanim snagama i koji imaju relevantno iskustvo i obuku. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u naknadnom televizijskom obraćanju da će to pogoditi samo 300.000 ljudi.

Ovaj potez označava ogromnu promenu za Kremlj i može se smatrati odgovorom na nedavne poraze na bojnom polju u Ukrajini i znakom da bi njegova moć uticaja na evropska energetska tržišta mogla da bledi kako cene gasa u Evropi padaju.

men 67636 1280
Odluka FED-a, Putin mobiliše, prodaja kuća - vesti dana 2
  1. Akcije će se otvoriti više; podaci o kućnoj prodaji, GAP smanjuje posao

Američka tržišta akcija će se otvoriti umereno više uprkos drami u Rusiji, ali su u suštini u obrascu zadržavanja uoči sastanka Fed-a kasnije.

Zalihe koje će verovatno biti u fokusu kasnije uključuju kućegraditelja Lennar, koji prijavljuje rezultate istog dana kada dospevaju postojeći podaci o prodaji kuća za avgust. General Mills takođe treba da prijavi zaradu. U fokusu je i GAP, koji treba da otpusti 500 korporativnih poslova, navodi se u izveštaju Vall Street Journal-a.

  1. Energetska pomoć Ujedinjenog Kraljevstva i nacionalizacija Unipera

Nova britanska premijerka Liz Trus najavila je paket olakšica za preduzeća kako bi im pomogla sa računima za struju tokom predstojeće zime. Paket će ograničiti cene struje i gasa na oko polovinu trenutne tržišne cene na šest meseci. Zatim će se primeniti selektivnija šema olakšica.

Taj potez, sa procenjenom cenom od 40 milijardi funti (45,5 milijardi dolara), drugi je veliki fiskalni paket koji je Trus najavio za rešavanje energetske krize. Funta je pala na novi 37-godišnji minimum kao odgovor, uplašena podacima koji su ranije objavljeni koji pokazuju veliki porast javnog zaduživanja zbog viših troškova kamata.

Evropska energetska kriza je u međuvremenu odnela još jednu žrtvu u Nemačkoj, gde je savezna vlada pristala da nacionalizuje Uniper, najvećeg snabdevača gasom u zemlji, čije su finansije uništene prekidom ruskih snabdevanja.

Na drugom mestu, francuski ministar finansija Bruno Le Mer zatražio je od EU da iznese planirano popuštanje pravila o državnoj pomoći kako bi se pomoglo preduzećima da prebrode zimu.

  1. Porast nafte na faktor Putina; Očekuju se podaci EIA

Cene sirove nafte su naglo porasle kako je tržište prešlo na cenu u višoj premiji geopolitičkog rizika nakon Putinovog govora.

Ako ostavimo na stranu nuklearnu situaciju, glavna stavka dana su podaci o zalihama u SAD za prošlu nedelju, gde se očekuje povećanje zaliha sirove nafte za 2,16 miliona barela. Podaci Američkog instituta za naftu, objavljeni u utorak, premašili su očekivanja sa proizvodnjom od nešto više od milion barela.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter