POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ovo su top 5 akcija koje poseduju hedž fondovi

U nedavnoj belešci od srede, stratezi u kompaniji Jefferies su naveli da su hedž fondovi ušli u 2024. godinu sa opreznijim pristupom, smanjujući svoju ukupnu izloženost riziku ispod dugoročnog proseka od 166%.

Konkretno, ovi fondovi su prilagodili svoje investicije ka takozvanim sektorima Sekularnog Rasta kako ulaze u 2024. godinu, ali i dalje ostaju pretežno investirani (OW) za 7% u ovim oblastima, koje čine polovinu njihovog portfolija.

Iako su smanjili udeo u Sekularnom Rastu, investitori su povećali ulaganja u ono što Jefferies naziva ‘Sweet 16’ (slično ‘Magnificent 7’), pri čemu je njihova alokacija u ovim specifičnim akcijama dostigla 36%, najvišu vrednost od jula, i stoji 3,3% pretežito u poređenju sa S&P 500 indeksom.

“Veliko smanjenje težine Sekularnog Rasta desilo se u sektoru Zdravstva, jer je grupa smanjena za više od 10% u odnosu na prethodni mesec, ali je još uvek pretežito investirana za 4%. Komunikacione usluge su još jednom smanjene, s težinom sada na 12,2% u odnosu na nedavni vrh od 19,0%,” rekli su analitičari u belešci.

Težina tehnološkog sektora u portfolijima hedž fondova povećana je sa 19,7% na 25,4% u odnosu na prethodni mesec. Međutim, čak i sa ovim povećanjem, sektor je i dalje podtežak (UW) za više od 3% u odnosu na S&P 500 indeks.

Investicije iz Sekularnog Rasta pretežno su preusmerene u Ciklične sektore, povećavajući njihov udeo u ovim potonjima na 47%. Takođe je zabeležen značajan prelazak iz Industrijskih u Diskrecionarne sektore, pri čemu su prvi sada podtežak, a diskrecionarni pretežno investirani.

Dodatno, fondovi su prešli sa neto kratke na neto dugoročne pozicije u sektoru Energije po prvi put od septembra 2022. godine.

Što se tiče pojedinačnih akcija, top 5 vlasništva hedž fondova su Microsoft, sa neto težinom od 8,7%, dok se Amazon nalazi blizu sa 7,2%.

“Polovina vlasništva hedž fondova je u portfoliju ‘Najpopularnijih Dugih’ akcija, i zabeležen je skroman obrt: Preko našeg portfolija ‘Najpopularnijih Dugih’, vidimo da ovi nazivi predstavljaju polovinu sredstava Hedž Fonda, pri čemu MSFT i AMZN zajedno predstavljaju 16%,” istakli su analitičari.

Meta Platforms je treća najviše posedovana akcija sa neto težinom od 4,9%, zatim slede Nvidia i Alphabet sa 4,1% i 3,7%, redom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter