POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pet bitnih stvari koje ćemo pratiti ove nedelje

U nedelji koja prethodi božićnim praznicima, ekonomski kalendar se stišava, a Banka Japana je poslednja od najvećih centralnih banaka koja će držati sastanak ove godine.
U SAD, podaci o stanovanju i poverenju potrošača daće novi uvid u snagu ekonomije dok strahovi od recesije budu teži.
Izgledi za “miting Deda Mraza” su se smanjili jer su investitori zabrinuti da će agresivno pooštravanje politike Federalnih rezervi ometati rast. (Miting Deda Mraza je kalendarski efekat koji uključuje rast cena akcija tokom poslednjih 5 trgovačkih dana u decembru i prva 2 trgovačka dana u januaru naredne godine.)

Evo šta treba da znate da biste započeli nedelju.

1. Banka Japana

U globalu se očekuje da će se banka Japana držati negativnih kamatnih stopa koje su je odvojile od svojih globalnih kolega na posljednjem sastanku u godini u utorak, uprkos rastućoj inflaciji.

Godišnja stopa inflacije u oktobru je dostigla 3,6%, što je najveći rast u poslednjih 40 godina, podstaknut rastom cena energije i hrane. Iako je visoka, inflacija u Japanu je i dalje znatno ispod nivoa uočenih u SAD i Evropi, a ekonomski oporavak je i dalje na izgled daleko.

Guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda trebalo bi da se povuče u aprilu nakon decenije na čelu, a velika promena politike se do tada smatra malo verovatnom.

U međuvremenu, podaci o inflaciji za novembar treba da budu objavljeni u četvrtak i očekuje se da će pokazati još jedan porast.

2. Američki podaci

Investitori dobijaju najnovije informacije o stanju na američkom tržištu nekretnina ove nedelje sa podacima za novembar o stambenim počecima, zajedno sa prodajom novih i postojećih kuća.

U oktobru, rastuće stope na hipotekarne kredite dovele su do pada prodaje postojećih kuća u SAD rekordni deveti mesec zaredom, dok je izgradnja kuća naglo pala, a projekti za jednu porodicu dostigli su najniže nivoe u skoro dve i po godine.

Konferencijski odbor će u sredu objaviti svoj indeks poverenja potrošača, za koji se očekuje da će porasti nakon što je u novembru dostigao najniži nivo u četiri meseca.

Podaci o ličnim prihodima i potrošnji treba da budu objavljeni u petak i biće pažljivo praćeni nakon što su poslednja dva izveštaja o indeksu potrošačkih cena pokazala da se pritisci na cene hlade, što dovodi do nade da je inflacija možda dostigla vrhunac.

3. Akcije na berzi

Američke akcije pale su treću sednicu zaredom i pretrpele su gubitke drugu nedelju zaredom u petak, jer su i dalje jačali strahovi da će agresivno pooštravanje Fed-a odvesti ekonomiju u recesiju.

Tokom prošle nedelje, Dow Jones Industrial Average je pao za 1,66%, S&P 500 je pao za 2,09%, a Nasdaq za 2,72%.

Fed je prošle sedmice uveo manje povećanje stope od 50 baznih poena, ali je označio da će doći do još povećanja, predviđajući da će kamatne stope premašiti 5% u 2023., nivo koji nije viđen od 2007.

„Centralne banke su zadale udarac tržištima koja su se oporavila u iščekivanju da će kreatori politike okrenuti inflaciju i kamatne stope“, rekao je za Rojters Sunil Krišnan, šef multi-aktivnih fondova u Aviva Investors.

4. Evrozona

Nakon prošlonedeljnog povećanja stope od 50 baznih poena od strane Evropske centralne banke, naredna nedelja će biti mirnija u evrozoni.

Nemačka će u ponedeljak objaviti svoj Ifo indeks poslovne klime za decembar, za koji se očekuje da će pokazati malo poboljšanje.

Izveštaj dolazi nakon prošlonedeljnih podataka PMI koji pokazuju da je pad nemačke ekonomske aktivnosti ublažen drugi mesec zaredom, što ukazuje da će verovatna recesija u bloku biti plića nego što se ranije mislilo.

Na drugom mestu, potpredsednik ECB Luis de Guindos bi trebalo da govori u utorak.

5. Velika Britanija

Velika Britanija se takođe stišava nakon prošlonedeljnog povećanja stope od 50 baznih poena od strane Banke Engleske. Najvažnije su brojke o zaduživanju javnog sektora u sredu i konačni podaci o BDP-u za treći kvartal u četvrtak.

Nema zakazanih nastupa zvaničnika BoE.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter