POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rusija planira da uvede digitalnu rublju u sve banke 2024

Banka Rusije započela je CBDC testiranje 2022. godine i očekuje da će zvanično uvođenje bankarskog sistema sprovesti u godini predsedničkih izbora 2024.

Banka Rusije nastavlja da radi na predstojećem usvajanju digitalne valute centralne banke (CBDC), planirajući zvanično uvođenje digitalne rublje za nekoliko godina.

Prema najnovijem ažuriranju monetarne politike Banke Rusije, vlast će početi da povezuje sve banke i kreditne institucije sa platformom za digitalnu rublju 2024. To bi bila važna godina za Rusiju, jer se očekuje da će zemlja održati predsedničke izbore u martu 2024. a sadašnji predsednik Vladimir Putin ima ustavno pravo da bude ponovo izabran.

Do tog vremena, centralna banka očekuje da završi probne transakcije između klijenta i klijenta u „stvarnom novcu“, kao i testiranje obračuna između klijenata i preduzeća.

U 2023. Banka Rusije takođe namerava da sprovede beta testiranje digitalnih pametnih ugovora zasnovanih na rubljama za trgovinu ograničenog kruga učesnika.

Banka je istakla da očekuje da će nastaviti sa uvođenjem CBDC-a na postepen način, otključavajući nova različita ispitivanja i funkcije iz godine u godinu. Čim Federalni trezor bude spreman, digitalna rublja će takođe predstavljati plaćanja od potrošača do vlade, od preduzeća do vlade, od vlade do potrošača i od vlade do preduzeća, saopštila je Banka Rusije.

money 5205443 1280
Rusija planira da uvede digitalnu rublju u sve banke 2024 2

Centralna banka takođe očekuje da uvede oflajn režim za digitalnu rublju do 2025. zajedno sa integracijom nebankarskih finansijskih posrednika, finansijskih platformi i infrastrukture razmene.

„Fazni proces uvođenja digitalne rublje pružiće učesnicima na tržištu priliku da se prilagode novim uslovima“, navela je Banka Rusije.

Banka Rusije će takođe sarađivati sa drugim centralnim bankama koje razvijaju sopstvene digitalne valute za obavljanje prekograničnih i deviznih operacija sa digitalnim valutama, dodaje se u saopštenju.

Kako je ranije izvestio Cointelegraph, Rusija je debitovala sa svojim prvim probnim testovima digitalne rublje u februaru 2022. godine, nakon svoje zvanične CBDC mape puta objavljene prošle godine. Banka Rusije je ranije formirala grupu od dvanaest banaka za testiranje digitalne rublje, uključujući velike bankarske gigante poput Sbera, VTB-a, Tinkoff banke i drugih.

Dok drži korak sa planovima za uvođenje CBDC-a, Rusija pomalo zaostaje za svojim ciljevima da reguliše kripto industriju. Predsednik Putin je više puta pozvao na usvajanje kripto regulative pre nego što je Rusija usvojila svoj kripto zakon „O digitalnoj finansijskoj imovini“, koji se nije mnogo promenio jer mu i dalje nedostaju mnogi regulatorni aspekti poput rudarenja kriptovaluta, oporezivanja i drugih.

Izvor: CoinTelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter