POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Skok cene zlata, dolar opada

Zlato je u petak ostvarilo najveći procentualni dobitak u 2-½ godine, jer su hedž fondovi koji obično haraju žutim metalom u svakoj prilici dali iznenađujuću ljubav umesto toga nakon što je mesečni izveštaj o poslovima u SAD ponovo nadmašio očekivanja – situacija koja bi inače bila od koristi dolaru nego zlato.

Indeks dolara, koji suprotstavlja dolar u odnosu na evro, jen, funtu, kanadski dolar, švedsku krunu i švajcarski franak, pao je na ispod 111 na najniži nivo u petak, uprkos tome što su Sjedinjene Američke Države dodale 261.000 radnih mesta prošlog meseca u svom oktobarskom izveštaju o platnim spiskovima koji se ne bave poljoprivredom, skoro 35% više od 195.000 koliko su očekivali ekonomisti.
Pre samo dan, indeks je dostigao tronedeljni maksimum od 113.035.

Američki fjučersi za zlato podmirili su trgovinu u petak za 2,8% pošto je referentni decembarski ugovor završio na 45,70 dolara na 1.676,60 dolara po unci na njujorškom Comex-u.
Podaci Investing.com-a pokazali su da je to najveći procentualni dobitak za zlato u jednom danu od 2. aprila 2020. godine, kada je referentni ugovor tada porastao za 2,9%.

Na nedeljnom nivou, decembarsko zlato je poraslo 1,9% za najbolju sedmicu od četiri.

Promptna cena poluga, koju neki trgovci pažljivije prate od fjučersa, bila je na 1.673,88 dolara.
Samo u četvrtak, spot zlato je doseglo najniži nivo od pet nedelja od 1.616,69 dolara.

Zlatni obrt u petak bio je dovoljno neočekivan da su čak i strogi posmatrači trendova poput Sunila Kumara Diksita sa SKCharting.com mrmljali o „manipulacijama“.

„Brojke poslova jednostavno ne opravdavaju ono što se dogodilo dolaru i zlatu“, rekao je Diksit, koji predviđa da bi indeks dolara trebalo da bude na oko 114 umesto toga i da bi zlato verovatno bilo ispod petonedeljnog minimuma na prethodnoj sesiji.

„Kitovi u igri hedž fondova očigledno manipulišu i dolarom i zlatom, iako ovoga puta zlato koristi“, dodao je Diksit.

Činilo se da komentator zlata Mark Hulbert takođe misli da odbijanje neće potrajati. Po njegovom mišljenju, Hulbert je rekao da je žuti metal morao da doživi potpuni raspad pre nego što bi mogao ponovo da se podigne iz pepela, za razliku od poslovičnog feniksa.

„Zlatne bube koje dugo pate će verovatno morati da pate još neko vreme“, napisao je Hulbert na blogu koji se pojavio na MarketWatch-u. „To je zato što trgovci zlatom u celini nisu bacili peškir i time odustali od žutog metala. Tek kada dođe do ove takozvane kapitulacije, suprotni će se uveriti da je dno na dohvat ruke. Iako je ove godine bilo nekoliko prilika. kada se činilo da je kapitulacija neizbežna, trgovci zlatom svaki put su se povlačili sa litice.”

“Danas je izgleda još jedna prilika.”

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter