POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 završava više, predvođen odbrambenim akcijama

Referentni indeks Volstrita S&P 500 završio je na višem nivou u petak u napetoj trgovačkoj sesiji, pošto je rast odbrambenih akcija zasenio pad energije, a investitori su odbacili oštre komentare zvaničnika Federalnih rezervi o povećanju kamatnih stopa.

Liderka Federalne rezervne banke Bostona Suzan Kolins rekla je da, uz malo dokaza da pritisci na cene opadaju, Fed će možda morati da izvrši još jedno povećanje stope od 75 baznih poena kako želi da stavi inflaciju pod kontrolu.

U četvrtak je predsednik Fed-a Sent Luisa Džejms Bulard pokrenuo pad kapitala kada je rekao da Fed treba da nastavi da povećava kamatne stope s obzirom da je njegovo dosadašnje pooštravanje „imalo samo ograničene efekte na posmatranu inflaciju“.

Sa Kolinsom, a zatim i Bulardom, „imali smo veoma oštre razgovore, ali tržište je to zaista prihvatilo“, rekao je Kit Lerner, ko-glavni direktor za investicije u Trust Advisori Services. „Nije pao na tržište kao u prošlosti.

Dow Jones Industrial Average je porastao 199,37 poena, ili 0,59%, na 33.745,69, S&P 500 je ojačao 18,78 poena, ili 0,48%, na 3.965,34, a Nasdaq Composite je dodao 1,11 poena, ili 11,146.06.

Za nedelju dana, S&P 500 je pao za 0,7%, skromno se povukao nakon snažnog višemesečnog rasta podstaknutog mekšim podacima o inflaciji nego što se očekivalo, što je izazvalo nadu da bi centralna banka mogla da ublaži svoje povećanje kamatnih stopa koje kažnjavaju tržište.

Nasdaq je pao za 1,6% za nedelju, dok je Dow u osnovi ostao nepromenjen.

„Tržišta su u malom držanju“ ispred podataka o zapošljavanju i drugim ekonomskim podacima, rekla je Loren Gudvin, ekonomista i portfolio strateg u Nev Iork Life Investments.

„Ono što pokreće sve akcije je naravno politika Fed-a i gravitaciona sila koju rastu kamatne stope imaju na kompleks akcija u celini“, rekao je Gudvin. „Malo je verovatno da ćemo videti bilo kakve stvarne dokaze u smislu potencijalnog pada pritiska na plate ili pritiska inflacije još nekoliko nedelja.

Odbrambene grupe su prednjačile među sektorima S&P 500, sa povećanjem komunalnih usluga za 2%, nekretninama za 1,3%, a zdravstvom za 1,2%.

Energetski sektor je pao za 0,9 odsto pošto su cene nafte pale, proistekle iz zabrinutosti zbog oslabljene tražnje u Kini i daljeg povećanja kamatnih stopa u SAD.

U vestima kompanije, akcije aplikacije za gej sastanke Grindr su naglo porasle za oko 214% u svom tržišnom debiju nakon što je kompanija završila svoje spajanje sa kompanijom za kupovinu posebne namene.

Akcije kompanije Gap Inc porasle su za 7,6% nakon što je kompanija nadmašila procene Volstrita za kvartalnu prodaju i profit.

Akcije Live Nation Entertainment-a pale su za 7,8% nakon što je New York Times objavio da Ministarstvo pravde SAD istražuje da li je Ticketmaster-a zloupotrebio svoju moć nad više milijardi dolara vrednom muzičkom industrijom.

Napredna izdanja nadmašila su one opadajuće na NYSE za odnos 1,54 prema 1; na Nasdaq-u, odnos 1,13 prema 1 favorizovao je naprednike.

S&P 500 je objavio 8 novih 52-nedeljnih maksimuma i 3 nova najniža vrednost; Nasdaq Composite je zabeležio 62 nova maksimuma i 141 novi pad.

Oko 9,7 milijardi akcija promenilo je vlasnika na američkim berzama, u poređenju sa dnevnim prosekom od 12 milijardi u poslednjih 20 sesija.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter