POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta danas pokreće tržišta?

  1. Američki berzanski indeksi oslabili na početku trgovačke nedelje

Fjučersi na berzi su blago pali u ponedeljak dok investitori očekuju objavljivanje američkih podataka o inflaciji i izveštaje o zaradama velikih banaka ove nedelje.

Fjučers ugovor za Dow Jones je pao za 30 poena ili 0,09%, fjučers S&P 500 je izgubio 10 poena ili 0,24%, a Nasdaq 100 je pao za 55 poena ili 0,37%.

Glavni indeksi su završili prethodnu trgovačku nedelju u crvenom, nakon mešovitih podataka o tržištu rada koji su široko tumačeni kao indikacija da će Federalne rezerve verovatno najaviti dalje povećanje kamatnih stopa na očekivanom sastanku o monetarnoj politici kasnije ovog meseca.

U petak, referentni indeks S&P 500 je pao za 0,29%, Dow Jones Industrial Average je pao za 0,55%, a Nasdaq Composite za 0,13%.

  1. Podaci o inflaciji u SAD-u i izveštaji banaka u fokusu

Novi podaci o inflaciji iz SAD-a će biti ključan događaj u ekonomskom kalendaru ove nedelje, dok će izveštaji velikih američkih banaka započeti izveštajnu sezonu za drugi kvartal.

Očekuje se da će junski indeks potrošačkih cena najveće svetske ekonomije porasti za 3,1% na godišnjem nivou, što bi bio najsporiji rast od marta 2021. Na mesečnom nivou, očekuje se blagi rast od 0,3%. U međuvremenu, očekuje se da će osnovni indeks, koji pažljivo prate članovi Federalnih rezervi, porasti za 5% na godišnjem nivou i 0,3% na mesečnom nivou.

Ovi podaci će uticati na razmišljanje zvaničnika Federalnih rezervi.

Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo će izvestiti o svojim kvartalnim rezultatima u petak. Analitičari su upozorili da bi ove banke mogle biti pogođene najvećim povećanjem gubitaka na zajmovima od početka pandemije COVID-19.

  1. Pritisak deflacije se povećava u Kini

Cene fabričkih proizvoda u Kini su u junu pale najviše u poslednjih sedam godina, što ukazuje na slabost drugog najvećeg svetskog ekonomskog tržišta.

Prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku Kine u ponedeljak, cene proizvoda na fabričkom tržištu su pale za 5,4% na godišnjem nivou prošlog meseca, najviše od 2015. godine.

Dodatno, indeks potrošačkih cena je stagnirao na godišnjem nivou zbog ubrzanog pada cena svinjskog mesa. Ova cifra, koja se očekivala da će porasti za 0,2%, bila je najniža od 2021. godine.

Ovi podaci su podstakli spekulacije da će centralna banka Kine nastaviti sa smanjivanjem kamatne stope i predstaviti nove mere podsticaja kako bi pomogla u pokretanju postpandemijske ekonomske obnove zemlje.

  1. Cene akcija Alibaba porasle nakon što je Kina kaznila Ant Group, umirujući regulatorne brige

Akcije kompanije Alibaba Group Holding Ltd listirane na berzi u Hong Kongu su se zatvorile na višem nivou u ponedeljak, podstaknute nadom da će kineska kazna za njenu fintech filijalu Ant Group staviti tačku na godine regulatornog nadzora.

U petak su kineski zvaničnici izrekli kaznu vrednu 984 miliona dolara za Ant, koja je odvojena od Alibaba pre više od jedne decenije. E-trgovinski div zadržava 33% udela u ovoj kompaniji.

Nakon objave, Ant je najavio program otkupa akcija u vrednosti do 6 milijardi dolara po vrednovanju od 78,5 milijardi dolara – oko 70% niže nego što je bilo predviđeno u sada odloženoj inicijalnoj javnoj ponudi.

Ant je odustao od svoje IPO ponude 2020. godine, označivši početak kampanje. Investitori se pripremaju za nove podatke o inflaciji u SAD-u koji bi mogli uticati na odluke Federalnih rezervi, dok su kvartalni rezultati velikih banaka spremni da nezvanično započnu sezonu zarada za drugo tromesečje. S druge strane, proizvođačke cene u Kini padaju najbrže od 2015. godine, a potrošačke cene se nalaze na ivici deflacije, što dovodi u pitanje zdravlje ekonomije.

  1. Cene nafte padaju zbog zabrinutosti za tražnju u Kini

Cene nafte su pale u ponedeljak nakon što su slabi kineski podaci o inflaciji izazvali nove brige u vezi sa ekonomskim oporavkom najvećeg uvoznika nafte na svetu.

Američki terminski ugovori za naftu su se trgovali 0,9% niže po ceni od 73,21 dolara za barel, dok je Brent ugovor pao za 0,84% na 77,81 dolara po barelu.

Oba referentna indeksa su prošle nedelje porasla više od 4%, dostigavši najviše nivoe od maja, zahvaljujući najavama Saudijske Arabije i Rusije, najvećih svetskih izvoznika nafte, da će smanjiti snabdevanje u avgustu.

Očekuje se da će ta smanjenja pomoći da se ublaže gubici izazvani kineskim podacima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter