POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta su soulbound tokeni i decentralizovano društvo?

Soulbound tokeni su nastali kao rezultat nedostatka socijalne identifikacije u Web 3 narativu.

Vitalik Buterin, kanadsko-ruski programer, osnivač Eterijuma, veoma uticajan kripto, te IT inovator, je uvideo da postojećem defi ekosistemu nedostaju određene funkcije koje bi povezale kripto i realne potrebe ljudi.
Shvativši to, došao je na ideju da osmisli koncept decentralizovanog društva i takozvanih soubound tokena koji bi trebalo da zažive, a potom nađu svoju primenu u narednih nekoliko godina.

Zajedno sa svojim saradnicima Glen Vejlom, političkim ekonomistom, i Puja Ohlhaverom napisao je rad pod nazivom ‘’Decentralized Society: Finding Web3’s Soul’’ u kojem su prepoznali da je upravo socijalna identifikacija ono što nedostaje Web 3 narativu.

Soulbound tokeni su ustvari slični NFT tokenima, s tim što nisu pravljeni na način da budu monetizovani, već služe za identifikaciju korisnika kao i za skladištenje njihovih ličnih podataka, te sticanje onlajn ili društvene reputacije. Njihova bitna odlika jeste da nisu prenosivi niti se mogu pozajmiti drugim osobama. Oni će predstavljati sastavni deo takozvanog decentralizovanog društva (DeSoc) u kojem bi trebalo da budu uspostavljeni novi načini povezivanja, interakcije, zaštite vlasničkih prava, kao i upravljanje istim. Oba ova koncepta podrazumevaju postojanje ,,duše’’, pojma koji se odnosi na određeni nalog, digitalni novčanik ili korisnika.

Soulbound tokeni i njihova upotreba

Potencijalne upotrebe SBT tokena uključuju:

  • dokaz o prisustvu – potvrda o prisustvu na različitim događajima, seminarima, konferencijama
  • dokaz o vlasništvu – na primer potvrda o tome da je određeni umetnik kreirao neko  umetničko delo
  • digitalni CV ili portfolio – informacije o korisniku, njegovom zaposlenju, obrazovanju koje kasnije mogu da se koriste na različitim web3 platformama
  • skladištenje diploma, sertifikata – ovo podrazumeva da se sva papirna dokumentacija se može prebaciti u digitalnu verziju
  • za verifikaciju bankovnih računa i kreditnog skora – jedan od nedostataka decentralizovanih finansija je to što zbog anonimnosti davanje kredita nije moguće, a to može da se reši upravo upotrebom SBT tokena
  • skladištenje medicinskih podataka
  • za glasanje u DAO (decentralizovanim autonomnim organizacijama) na način da će prioritet imati glasači sa višom reputacijom, a ne oni koji poseduju najveći broj tokena, što bi obezbedilo fer odlučivanje i mnoge druge benefite

soulbound tokeni

Izvor: https://nftnow.com/guides/soulbound-tokens-sbts-meet-the-tokens-that-may-change-your-life/

Jedno od pitanja koje se takođe nameće je – kada će ovi tokeni biti dostupni i kome?

Neki izvori kažu da bi trebalo da se pojave početkom 2023., mada je najpoznatija menjačnica Binance već najavila uvođenje SBT tokena na binance smart chain mreži koji će se zvati Binance Account Board (BAB).
Ti tokeni će biti namenjeni samo korisnicima koji imaju kompletan KYC i služiće da se ubrza proces identifikacije.
Takođe, vlasnici Metis DAO tokena su dobijali Matrix SBT, ali oni trenutno služe samo za skupljanje tzv. reputacije. Kada je reč o tome kada će ući u mejnstrim tokove, to ostaje da se vidi, ali mogu proći godine pre nego što se to desi.

Da zaključimo, ova ideja jeste zaista inovativna i odgovarajuća infrastruktura za nju definitivno postoji zahvaljujući postojanju Eterijuma i NFT-a.

Nenaslovljeni dizajn 2022 12 28T093119.574
Šta su soulbound tokeni i decentralizovano društvo? 3

Međutim, ono što trenutno ne znamo jeste koliko će vremena proći dok se istraže sve njene moguće upotrebe i benefiti. Pored toga, nismo sigurni ni kada će ni da li će ući u komercijalnu, svakodnevnu upotrebu u savremenom društvu.
S druge strane, neki zagovornici tvrde da bi narativ decentralizovanog društva mogao biti popularan u sledećem ciklusu kripto tržišta koji bi trebalo da usledi 2024. godine nakon bitcoin halvinga te oporavka makroekonomske situacije.

Zahvaljujući futurističkim vizijama Vitalika Buterina i njegovom istraživačkom radu koji je predstavio moglo bi se reći da su temelji za ove koncepte adekvatno postavljeni.
Da li će ove ideje potpuno zaživeti u predstojećim godinama ostaje da se vidi, za sada ovi tokeni služe kao simbol prestiža za one koji ih poseduju, no nesumnjivo je da nude veliku mogućnost primene u stvarnom životu i brojne prednosti zbog pojednostavljenja čuvanja i prikazivanja ličnih informacija.

Pročitaj i šta su decentralizovane finansije ili DeFi.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter