POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Suosnivač Apple-a, Stiv Wozniak, dobija srpski pasoš

Suosnivač Apple-a, Stiv Wozniak, dobiće srpski pasoš, saopštio je predsednik Srbije u sredu.

Druželjubivi Wozniak, koji je sa pokojnim Stivom Džobsom osnovao Apple 1976. godine, stigao je u Srbiju pred parlamentarne i lokalne izbore zakazane za 17. decembar, što je očigledna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj populističkoj desničarskoj vlasti.

Wozniak je rekao da se oseća “tako srećnim” što je u Srbiji i da će on i njegova supruga Janet, koja takođe dobija pasoš, od sada “promovisati” Srbiju. Rekao je da će postati Srbin koji živi u SAD-u.

Vučić je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu da je “čast” za Srbiju da dodeli pasoše Wozniaku i njegovoj supruzi.

“Sada možemo s ponosom reći da je računarski genije Srbin”, rekao je Vučić.

Wozniakov poseta, koja je najavljena u utorak, naišla je na negodovanje opozicionih stranaka, koje su optužile vladu ili vladajuću stranku da plaća Wozniaka za pojavljivanja u medijima.

“Niko mu nije platio da dođe u Srbiju, da budemo potpuno jasni”, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Wozniak je rekao da je pozvan da poseti Srbiju od strane bivšeg vrhunskog srpskog tenisera Janka Tipsarevića, istaknutog člana Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Wozniak, star 73 godine, pretrpeo je blagi moždani udar tokom posete poslovnoj konferenciji u Meksiko Sitiju u novembru.

Wozniak je napustio Apple 1985. godine da bi se posvetio različitim drugim interesovanjima, ali je ostao revnosni podržavalac kompanije i tehnološki evanđelista. Takmičio se u TV programu “Ples sa zvezdama” 2009. godine i učestvovao kao sudija u onlajn video emisiji pod nazivom “Lovci na jednoroge” koja ocenjuje ideje preduzetnika koji se takmiče u izgradnji startapa.

Izvor: AP News

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter