POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari na berzi za nedelju 04.09.-10.09.

1.Ekonomski podaci SAD-a, govor zvaničnika Feda

Izveštaj o zapošljavanju u petak bio je najnoviji u nizu ekonomskih podataka koji ukazuju da ekonomija ide prema tzv. “mekom sletanju”, što dodatno potvrđuje da se Fed približava kraju ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Podaci u narednoj nedelji verovatno neće značajno promeniti ovaj stav.

U sredu će Institut za menadžment nabavki objaviti podatke za avgust o aktivnostima u sektoru usluga, a ekonomisti očekuju blagi pad.

Istog dana, Fed će objaviti svoje istraživanje ekonomske aktivnosti u svih 12 okruga banke.

Investitori će takođe imati priliku da čuju nekoliko govornika Feda tokom naredne nedelje, uključujući Lorie Logan, predsednicu Feda iz Dallasa, koja će govoriti u sredu, a dan kasnije pojaviće se i John Williams, predsednik Feda iz Njujorka, guvernerka Michelle Bowman, guverner Michael Barr i Austan Goolsbee, predsednik Feda iz Čikaga.

2. Početak septembra na berzi

Dow i Nasdaq su prošle nedelje skočili za 1,4% i 3,2% respektivno, postavivši najjači nedeljni performans od jula. S&P 500 je dodao 2,5% za svoju najbolju nedelju od juna.

Izveštaj o zapošljavanju u petak ojačao je očekivanja da će Fed zaustaviti podizanje kamatnih stopa na svom sastanku kasnije ovog meseca.

Američke berze će biti zatvorene u ponedeljak zbog Dana rada.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

3. Kineski podaci

Ekonomski podaci iz Kine u narednoj nedelji verovatno će ukazati na to da se ekonomska obnova u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji i dalje čini krhkom usled slabe tražnje na ključnim izvoznim tržištima i dublje krize u domaćem sektoru nekretnina, što dodatno stvara pritisak na rast.

Caixin indeks poslovnih aktivnosti u sektoru usluga za avgust se očekuje u utorak i veruje se da će pokazati da se rast u sektoru usluga malo usporio prošlog meseca.

Podaci o trgovini u četvrtak će verovatno pokazati da su izvoz i uvoz i dalje opadali u avgustu u odnosu na isti period prošle godine, iako sporijim tempom nego u julu.

4. Rast cena nafte zbog zabrinutosti u vezi sa ponudom

Cene nafte su skočile na najviši nivo u više od sedam meseci u petak, prekinuvši dve nedelje gubitaka zbog zabrinutosti u vezi sa zatezanjem ponude. Brent je porastao oko 4,8% za nedelju dana, najviše od kada se poslednji put povećao krajem jula. Terminska trgovina na Crude Oil WTI Futures je napredovala za 7,2%, što je najveći nedeljni skok od marta.

Očekuje se da će Saudijska Arabija produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno u oktobar, produžavajući mere ograničenja snabdevanja koje su sprovele Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, poznati zajedno kao OPEK+, kako bi podržali cene.

5. Odluka Rezervne banke Australije

Očekuje se da će RBA zadržati kamatne stope nepromenjenim na svojem sastanku u utorak, nakon što su najnoviji podaci ukazali na usporavanje inflacije. Stope su na najvišem nivou u poslednjih 11 godina i iznose 4,1%, nakon što su povećane za 400 baznih poena od maja 2022. godine. Trgovci očekuju da će to biti vrhunac, nakon što je inflacija neočekivano usporila na 4,9% na godišnjem nivou u julu, što je najniža stopa od decembra prošle godine kada je dostigla 8,4%. Takođe, najnoviji izveštaj o zapošljavanju je pokazao da je stopa nezaposlenosti porasla na 3,7% u julu sa 3,5% u prethodnom mesecu, što dodatno podržava očekivanja da će RBA zadržati stope nepromenjenim.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter