POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za nedelju pred nama 29.05.-04.06.2023.

1. Dogovor o plafonu duga

Demokratski predsednik Džo Bajden i najviši kongresni republikanac Kevin Makarti postigli su dogovor u subotu uveče o podizanju gornje granice zaduživanja američke vlade i sprečavanju neplaćanja koje je pretilo da izazove šok u globalnoj ekonomiji.

Međutim, sporazum se i dalje suočava sa teškim putem jer mora da prođe kroz usko podeljeni Kongres pre nego što vlada ostane bez novca da plati svoje dugove, na šta je ministarstvo finansija upozorilo u petak da će se dogoditi do 5. juna.

2. Izveštaj o poslovima u SAD

Ekonomisti očekuju da će izveštaj o nepoljoprivrednim platnim spiskovima u petak pokazati da je američka ekonomija u maju otvorila 180.000 radnih mesta. U aprilu se rast broja zaposlenih u SAD ubrzao na 253.000, uz solidno povećanje plata.

Izveštaj o poslovima biće jedan od poslednjih podataka pre junskog sastanka FED-a. Na sastanku u maju, američka centralna banka je signalizirala da je otvorena za pauziranje svoje agresivne 14-mesečne kampanje povećanja kamatnih stopa u junu.

Ali od tada, neki kreatori politike Fed-a tvrde da se inflacija ne hladi dovoljno brzo, što je potkrepljeno podacima u petak koji pokazuju da je osnovna inflacija skočila za 4,7 odsto u aprilu, što je znatno iznad ciljnih 2 odsto Fed-a.

3. Berze

Američke akcije su u petak završile naglo u porastu uoči dugog vikenda, a američka berza je zatvorena u ponedeljak zbog praznika Dana sećanja.

Tržišta su podstaknuta dogovorom oko gornje granice duga i optimizmom u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Neki analitičari su rekli da bi dogovor o postizanju gornje granice duga mogao dati više razloga Fed-u da ponovo poveća stope.

4. Kineski PMI

Kina će u sredu objaviti zvanične podatke o PMI-u. Nedavni ekonomski podaci su ukazali na gubitak zamaha u svetskoj ekonomiji usled slabljenja tražnje i na domaćem i na glavnim izvoznim tržištima zemlje.

Peking je postavio skroman cilj rasta od oko 5% za ovu godinu. Ranije ovog meseca, premijer Li Kiang obećao je više ciljanih mera za povećanje domaće tražnje i stabilizaciju spoljne tražnje u nastojanju da promoviše održiv ekonomski oporavak.

5. Inflacija evrozone

Evrozona će u četvrtak objaviti podatke o inflaciji potrošačkih cena za maj, koji će, kako se očekuje, naglasiti da Evropska centralna banka ima još dug put u borbi za obuzdavanje pritisaka na cene.

Glavna inflacija trenutno iznosi 7% na godišnjem nivou, dok je bazna godišnja inflacija trenutno 5,4%, što je znatno iznad cilja ECB-a od 2%.

Na svom poslednjem sastanku ranije ovog meseca, ECB je ponovila da je u velikoj meri u režimu povećanja stope, rekavši da je potrebno pokriti „više terena“ da bi se ukrotila inflacija.

Podaci od prošlog četvrtka pokazali su da je Nemačka, najveća ekonomija bloka, ušla u recesiju u prvom kvartalu pošto je visoka inflacija pogodila potrošnju.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter