POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 zabluda o očekivanoj nadogradnji Ethereuma

Uzbuđenje oko Ethereum-ove (ETH) predstojeće nadogradnje, The Merge, koja uključuje spajanje dva blockchaina — Mainnet Ethereum i Beacon Chain — nesvesno je podstaklo glasine širom zajednice.

Nazvano najznačajnijom nadogradnjom u istoriji Ethereuma, spajanje zaista označava kraj dokaza rada (PoW) za Ethereum blockchain. Međutim, evo pet zabluda koje se ističu među ostalima.

Zabluda 1: Naknade za gas Ethereum će se smanjiti nakon spajanja

Predstojeća nadogradnja Ethereuma će smanjiti Ethereumove zloglasne naknade za gas (transakcione naknade) jedna je od najvećih zabluda koja kruži među investitorima. Dok su smanjene naknade za gas na vrhu liste želja svakog investitora, The Merge je promena mehanizma konsenzusa koji će prebaciti Ethereum blockchain sa PoW(proof of work) na PoS(proof-of-stake)

Umesto toga, smanjenje naknada za gas u Ethereumu će zahtevati rad na proširenju mrežnog kapaciteta i propusnosti. Zajednica programera trenutno radi na zbirnoj mapi puta kako bi transakcije bile jeftinije.

Zabluda 2: Ethereum transakcije će biti brže nakon spajanja

Sigurno je pretpostaviti da transakcije Ethereum-a neće biti primetno brže. Međutim, postoji nešto istine u ovoj glasini, jer Beacon Chain dozvoljava validatorima da objave blok svakih 12 sekundi, što je na Mainnetu otprilike 13,3 sekunde.

Dok programeri Ethereuma veruju da će prelazak na PoS omogućiti povećanje proizvodnje blokova za 10%, neznatno poboljšanje će ostati neprimećeno od strane korisnika.

eth 6851390 1280
Top 5 zabluda o očekivanoj nadogradnji Ethereuma 2

Zabluda 3: Spajanje će dovesti do prekida rada Ethereum blockchaina

Nasuprot zabludama koje predviđaju pozitivne rezultate za Ethereum od The Merge, popularna glasina sugeriše da će planirana nadogradnja trenutno ukloniti Ethereum blok lanac.

Programeri ne predviđaju zastoje jer blokovi prelaze sa izgradnje pomoću PoW-a na izgradnju pomoću PoS-a.

Zabluda 4: Investitori će moći da povuku uloženi ETH nakon spajanja

Uloženi ETH (stETH), kriptovaluta koju podržava ETH 1:1, trenutno leži zaključana na Beacon lancu. Iako bi korisnici voleli da mogu da povuku svoje stETH fondove, zajednica programera je potvrdila da nadogradnja ne olakšava ovu promenu.

Povlačenje stETH fondova biće dostupno tokom sledeće velike nadogradnje nakon spajanja, poznate kao nadogradnja u Šangaju. Kao rezultat, imovina će ostati zaključana i nelikvidna najmanje 6-12 meseci nakon spajanja.

Zabluda 5: Validatori neće moći da povuku ETH nagrade do nadogradnje u Šangaju

Dok stETH ostaje blokiran za investitore dok se povlačenja ne nastave nakon nadogradnje u Šangaju, validatori će imati trenutni pristup nagradama za naknade i maksimalnoj vrednosti koja se može izdvojiti (MEV) zarađenoj tokom predloga blokova sa sloja za izvršavanje ili Ethereum Mainneta.

Pošto naknada naknade neće biti novoizdati tokeni, ona će odmah biti dostupna validatoru.

Deleći svoje mišljenje o neiskorišćenom potencijalu Ethereuma, suosnivač Poligona Mihailo Bjelić rekao je da će zkEVM Rollups, novo rešenje za skaliranje za Ethereum, omogućiti da protokol pametnih ugovora nadmaši Visa u pogledu protoka transakcija.

Sandeep Nailval, drugi suosnivač Poligona, ponovio je Bjelićeve misli dok je zamislio rešenje koje smanjuje Ethereum naknade za 90% i povećava propusnost transakcija na 40–50 transakcija u sekundi.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter