POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato je palo ispod 1.700 dolara

Prometne cene zlata su se u četvrtak trgovale ispod ključnog nivoa podrške, produžavajući nedavne padove jer zabrinutost zbog oštrijih mera Federalnih rezervi nastavlja da opada na tržištima metala.

Prometno zlato je uglavnom bilo nepromenjeno nakon završetka prethodne sesije oko 1.697,42 dolara za uncu, dok su fjučersi zlata pali za 0,1% na 1.707,30 dolara za uncu.

Oba instrumenta su u četvrtak pala nakon što su podaci o inflaciji cena proizvođača u SAD dodatno potvrdili da je inflacija u avgustu ostala blizu 40-godišnjih maksimuma. Ovo će verovatno dovesti do oštrijih povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a dok se kreće u borbi protiv povećanih pritisaka na cene.

Inflacija potrošačkih cena u SAD, metrika koja se pažljivije prati, bila je iznad očekivanja za avgust ranije ove nedelje. Očitavanje je izazvalo velike gubitke na finansijskim tržištima u utorak i sredu.

Trgovci sada vide mogućnost da Fed sledeće nedelje poveća stopu u punom procentnom poena, iako vide veće šanse za povećanje od 75 baznih poena.

Zlatom se sada trguje za oko 15 dolara iznad najnižeg nivoa u godini, pošto je niz naglih povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi povećao dolar i doveo do toga da investitori traže bolje prinose u dolarima i trezorima. Žuti metal takođe u velikoj meri nije uspeo da održi korak sa inflacijom u SAD ove godine.

Očekuje se da će se pritisak na cene poluga nastaviti do kraja godine, s obzirom da trgovci očekuju da će kamatne stope u SAD preći granicu od 4% do kraja 2022.

Većina drugih plemenitih metala pretrpela je sličan pad.

Među industrijskim metalima, fjučersi bakra su bili prigušeni nakon pada tokom dve uzastopne sesije. Poput zlata, cene crvenog metala su bile pogođene podacima o inflaciji u SAD višim od očekivanih.

Očekuje se da će rastuće kamatne stope širom sveta usporiti privredni rast, što je negativno za bakar, s obzirom na njegovu ulogu u razvoju infrastrukture.

Ali crveni metal bi u kratkoročnom periodu mogao da doživi nešto nagore, jer se snabdevanje smanjuje zbog štrajka u Eskondidi, najvećem svetskom rudniku bakra.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter