POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato se drži iznad $1.700

Cene zlata smanjile su nedavne dobitke u četvrtak, ali su ostale na nivou blizu jednomesečnog maksimuma usred neizvesnosti u vezi sa američkim posrednim izborima i dok su tržišta kasnije tokom dana čekala ključne podatke o inflaciji iz zemlje.

Cene poluga su zabeležile snažan rast ove nedelje kako se dolar povlačio uoči izbora, sa početnim rezultatima koji su pokazali da su republikanci i dalje favorizovani za pobedu u oba doma Kongresa, iako su demokrate imale bolji učinak nego što se očekivalo.

S obzirom da je prebrojavanje glasova za nekoliko država još u toku, rezultati izbora ostaju neizvesni u, čini se, tesnoj trci.

Cene zlata su imale koristi od tražnje za sigurnim utočištem, pošto su sumnje u pravcu fiskalne politike SAD ugrozile dolar i šira tržišta akcija i valuta.

Spot zlato je blago palo na 1.708,32 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato uglavnom ostali nepromenjeni na 1.711,30 dolara za uncu do 09:45h.
Oba instrumenta su pala za 0,3% u sredu, ali su trgovana za oko 2% tokom nedelje.

Dolar se takođe blago oporavio u sredu, pri čemu je indeks dolara porastao za 0,7%.

Fokus se sada okreće podacima o indeksu potrošačkih cijena u SAD, za koje se očekuje da će pokazati da je inflacija ostala blizu 40-godišnjih maksimuma do oktobra. Očekuje se da će čitanje u bliskoj budućnosti uticati na put monetarne politike SAD.

Ali nekoliko članova Federalnih rezervi sada poziva na manja povećanja kamatnih stopa.
U sredu je Čarls Evans, predsednik čikaškog Fed-a, pozvao banku da prilagodi svoja povećanja kamatnih stopa i izbegne potencijalne ekonomske posledice previsokog podizanja stopa.

Tržišta određuju cene sa šansom od 66% da će centralna banka povećati stope za manjih 50 baznih poena u decembru. Dok će manja povećanja stopa doneti olakšanje tržištima metala, očekuje se da će ideja da će stope dostići vrhunac na nivoima većim od očekivanih, zadržati raspoloženje prigušenim u srednjem roku.

Među industrijskim metalima, cene bakra su se u četvrtak stabilizovale na osnovu pozitivnih signala potražnje od strane velikog uvoznika Kine.
Fjučersi na bakar su bili stabilni na oko 3,6775 dolara po funti, nakon pada od 0,3% na prethodnoj sesiji.

Najveće kineske kompanije za proizvodnju bakra navodno pozivaju vladu da iskopa više crvenog metala usred sve veće zabrinutosti zbog poremećaja globalnog snabdevanja.

Ovaj potez dolazi pošto su prekidi u rudarstvu u Čileu i Peruu, zajedno sa američkim sankcijama ruskim proizvođačima, pooštrili globalna tržišta bakra.

Ovo smanjenje ponude moglo bi da utiče na cene bakra u srednjem roku, a očekuje se da će se potražnja za materijalom zagrejati zahvaljujući industriji električnih vozila.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter