POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

5 najbitnijih stvari koje treba gledati na tržištima u ovoj sedmici – povećanje stope Fed-a, prijava zarade kompanija

Centralne banke i zarade će nastaviti da dominiraju u nedelji koja je pred nama. Nakon što je Evropska centralna banka najavila neočekivano povećanje stope od 50 baznih poena i tržišta su porasla kao odgovor na zaradu koja nije toliko loša koliko se strahuje tokom cele nedelje, zarada promaši Snap-a (NYSE:SNAP), kao i Twiter (NYSE:TWTR) i proizvođač hard diskova Seagate (NASDAQ:STX) prijavili su zaradu, a vodeći indeksi i rizična sredstva završili su petak u padu.

Ove nedelje Federalne rezerve zauzimaju centralno mesto sa očekivanjima da će uslediti još jedno veliko povećanje, dok najveće kompanije na svetu i veliki deo S&P 500 u celini dele svoje izveštaje.

1. Sastanak Federalnih rezervi

Izveštaji o inflaciji su ostali povišeni, a to je navelo skoro sve prognostičare tržišta da očekuju povećanje od najmanje 75 baznih poena od Federalnih rezervi. Povećanje od 100 baznih poena nakratko je bilo na stolu, a procene fondova sugerišu ~20% šanse da se to još uvek desi, ali izveštaji sugerišu da Fed neće ići tako daleko.

Saopštenje FOMC-a i konferencija za štampu Pauela predsedavajućeg FED-a će na neki način biti više pokret za tržište, jer tržište pokušava da proceni mogućnost recesije i koliko će Fed biti posvećen ukroćivanju inflacije ako se ta recesija pojavi. S obzirom da se već govori o smanjenju stope koje dolazi sledeće godine.

2. Velika tehnološka zarada

Najveće kompanije na svetu prijavljuju zaradu ove nedelje, a mnoge od njih su iz nedavno uništenog tehnološkog sektora.

Zabava počinje u utorak, a Microsoft (NASDAQ:MSFT) i Alphabet (NASDAQ:GOOG) izveštavaju posle zvona. Alphabet je posebno na oprezu nakon početnih potresa iz prostora za digitalno oglašavanje koje su Snap i Twitter pokrenuli, a s obzirom da kompanija ne daje smernice. Ostaje da se vidi da li njihov pad od 25% do sada znači da su loše vesti naplaćene.

Facebook (NASDAQ:META) matična Meta izveštava u sredu nakon zatvaranja sesije i unapred govori o svojim velikim investicionim planovima za ovu godinu i izazovima sa kojima se suočava zbog Tik Tok-a i poređenja povezanih sa pandemijom, zbog čega je Facebook pao za 50% ove godine kao rezultat. Da li će biti kakve promene i da li su i dalje posvećeni svojim metaverznim investicijama biće veliki faktori u ovom izveštaju.

Amazon.com (NASDAQ:AMZN) izveštava u četvrtak posle sesije, kao i Facebook, takođe će podeliti svoje loše vesti.

Poslednje, ali suprotno od najmanjeg, Apple (NASDAW: AAPL) takođe izveštava u četvrtak posle sesije. Šampion u vrednosti preduzeća među svojim kolegama u oblasti tehnologije sa mega-cap-om, Apple je takođe nadmašio grupu u 2022. godini, pa je do danas pao za samo 13,2 odsto, čak i ispred S&P 500. Kako je povezano sa izlaskom iz pandemije pojačavaju, a inflacija se povećava na najnoviji iPhone ne-trivijalan zadatak, može li Apple-ova relativna snaga opstati?

3. S&P 500 zarada

Mnogi drugi industrijski giganti takođe pokazuru zaradu ove nedelje. Među njima:

Ponedeljak posle radnog vremena – NXP (NASDAK:NXPI), Whirlpool Corporation (NYSE:VHR), F5 Networx (NASDAQ:FFIV)
Utorak pre tržišta – Coca-Cola (NYSE:KO), McDonald’s (NYSE:MCD), United Parcel Service (NYSE:UPS), Raytheon (NYSE:RTN), General Electric (NYSE:GE), General Motors (NYSE: GM)
Utorak posle sesije – Visa (NYSE:V), Chipotle (NYSE:CMG), Striker (NYSE:SIK), Mondelez (NASDAQ:MDLZ), Tekas Instruments (NASDAQ:TXN)
Sreda pre tržišta – T-Mobile US (NASDAQ:TMUS), Bristol-Miers (NYSE:BMI), Boeing (NYSE:BA), ADP (NASDAQ:ADP), Humana (NYSE:HUM)
Sreda posle sesije – Ford (NYSE:F), Qualcomm (NASDAQ:QCOM), ServiceNow (NYSE:NOW), Equinix (NASDAQ:EQIX), O’Reilly Automotive (NASDAQ:ORLY)
Četvrtak pre tržišta – Mastercard (NYSE:MA), Honeywell (NASDAQ:HON), Pfizer (NYSE:PFE), Merck & Co (NYSE:MRK), Comcast (NASDAQ:CMCSA), Altria (NYSE:MO)
Četvrtak posle sesije – Intel (NASDAQ:INTC), Edwards Lifesciences (NYSE:EW), KLA-Tencor (NASDAQ:KLAC), DexCom Inc (NASDAQ:DXCM)
Petak pre tržišta – Exxon Mobil (NYSE:XOM), Procter & Gamble (NYSE:PG), Chevron (NYSE:CVX), AbbVie (NYSE:ABBV), AstraZeneca (NASDAQ:AZN), Charter Communications (NASDAQ:CHTR).

Razgovor o recesiji i inflaciji sa kojim se Fed suočio takođe će predstavljati rizik za korporativne zarade, a pitanja koja će se postavljati iznova i iznova su da li su kompanije u stanju da održe vidljivost i rast usred svega ovoga, ili je sada vreme za smanjenje očekivanja s obzirom na sveukupni skepticizam investitora.

4. BDP i CPI (inflacioni) brojevi

Veliki broj CPI i BDP brojeva izlazi krajem nedelje. Iako će mnogo toga biti unatrag, ipak može dati nagoveštaj o tome šta će doći sa ekonomijom i ponašanjem centralne banke.

Očekuje se da će američki BDP biti pozitivan, što bi sprečilo tehničku definiciju recesije, odnosno dva uzastopna kvartala negativnog realnog rasta BDP-a. Očekuje se da će američke osnovne cene PCE-a (lični troškovi) skočiti na rast od 0,5% mesečno, sa 0,3% prošlog meseca.

Očekuje se da će indeks potrošačkih cena u eurozoni pokazati brzo očitavanje od 8,7% za jul. Očekuje se rast BDP-a od 0,6% u odnosu na kvartal.

Usred leta vruće potražnje i visokih cena, centralne banke i investitori u SAD, Evropi i širom sveta će posmatrati da li će ekonomije moći da se suoče sa izazovima inflacije bez preteranog pritiska na ekonomiju, što je težak balans za upravljanje.

5. Događaji Ukrajine/Rusije

Rat se nastavlja uprkos zelenom izdanju sporazuma prošle nedelje da se Ukrajini dozvoli da isporučuje žito iz svoje luke Odesa, pošto su Ruski projektili pogodili luku u subotu. Rusija poriče umešanost u udare, a Ukrajina nastavlja da se priprema za isporuku žita, što se smatra potencijalnim ogromnim olakšanjem globalnoj nestašici hrane.

Uticaj na globalna tržišta roba, bilo da se radi o žitu ili nafti, je veliki fokus za investitore u odnosu na Ukrajinu i Rusiju, ali su postojale i nade da bi sporazum o isporuci žitarica o kojem su pregovarali Turci mogao biti prvi korak ka širim sporazumima. Implementacija ovog dogovora, kao i dalji razvoj ratnih dešavanja ove sedmice, koji ulazi u 7. mesec, pomoći će da se odgovori da li skepticizam treba da nastavi da vlada.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter