POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

5 stvari koje treba da gledamo ove nedelje, pogotovo Evropu

Ove nedelje, investitori će se fokusirati na govor šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela na godišnjoj konferenciji centralne banke u Džekson Holu za uvid u budući put kamatnih stopa. Govor bi mogao da uzdrma tržišta, a rast američkih akcija već pokazuje znake usporavanja. Američki ekonomski podaci biće u centru pažnje jer strahovi u vezi sa izgledom recesije ostaju. U međuvremenu, očekuje se da će podaci o PMI-u iz evrozone i Velike Britanije ukazivati na dalje usporavanje poslovnih aktivnosti. Evo šta treba da znate da biste započeli nedelju.

1. Džekson Hol

Investitori će sa nestrpljenjem čekati govor Džeja Pauela u Džekson Holu u Vajomingu u petak radi mogućih odgovora o tome koliko visoke američke kamatne stope mogu da budu i koliko dugo će trebati da ostanu na povišenim nivoima da bi inflaciju vratili pod kontrolu.

Fed je od marta povećao kamatne stope za 225 baznih poena u pokušaju da se izbori sa inflacijom koja je najviša u poslednje četiri decenije.

Kreatori politike FED-a su ponovili da još uvek postoji način da se ide u njihovoj borbi protiv inflacije, potiskujući očekivanja o vrhuncu inflacije i takozvanom golubinom zaokretu, jednom narativu koji je pomogao u jačanju akcija.

Prošlonedeljni zapisnici Fed-a pokazali su da, iako je veličina septembarskog povećanja stope još uvek u igri, kreatori politike smatraju da za sada ima malo dokaza da inflatorni pritisci jenjavaju.

Pauel će verovatno podsetiti investitore da sa još jednim izveštajem o inflaciji i još jednim izveštajem o zapošljavanju koji tek treba da budu pre septembarskog sastanka, zvaničnici još uvek imaju vremena da odluče koliko bi to povećanje stopa trebalo da bude.

2. Američki podaci

Ekonomski kalendar za narednu sedmicu sadrži julske brojke o ličnim prihodima i potrošnji, koji uključuju indeks cena izdataka za ličnu potrošnju, preferiranu meru inflacije Fed-a.

U 12 meseci do juna, indeks cena PCE je porastao za 6,8%, što je najveći rast od januara 1982.

Ostali podaci uključuju podatke o revidiranom bruto domaćem proizvodu u drugom kvartalu, koji je u početku pokazao smanjenje od 0,9%.

Biće i izveštaji o narudžbinama trajne robe, početnim zahtevima za nezaposlene i PMI podacima za jul. U međuvremenu, podaci o prodaji novih kuća će baciti više svetla na tržište rashladnih stanova.

3. Akcije

Američke akcije su ojačale od početka drugog polugodišta podstaknute korporativnim zaradama većim od očekivanih i nadom da će privreda izbjeći recesiju čak i kada Fed povećava stope kako bi obuzdao inflaciju.

Tržišta su dobila na dobitku uprkos upozorenjima kreatora politike Fed-a da bi očekivanja centralne banke o vrhuncu inflacije i tzv.

Ali postoje znaci da će reli možda početi da usporava nakon što su tri glavna indeksa Volstrita završila na nižem nivou prošle nedelje. S&P 500 je pao za oko 1,2%, a Nasdaq za 2,6%, oba prekinuvši četvoronedeljni niz rasta. Dow je izgubio oko 0,2% za nedelju dana.

„Kada učesnici na tržištu počnu da se vraćaju sa odmora i osvrću se unazad… otkriće da su centralne banke još uvek daleko od toga da su postigle svoje ciljeve obuzdavanja inflacije“, rekli su stratezi ING u belešci klijentima.

To znači nastavak borbe između pooštravanja očekivanja centralne banke i straha od recesije.

4. PMI evrozone

Evrozona će u utorak objaviti podatke o PMI-ju za avgust koji će biti pažljivo praćeni nakon što je julski kompozitni PMI pao ispod 50, što ukazuje na smanjenje poslovne aktivnosti. Očekuje se da će se PMI ponovo pogoršati dok cene energije u evrozoni i dalje rastu.

Blok će kasnije u utorak objaviti podatke o poverenju potrošača za avgust, za koje se očekuje da će dostići novi rekordno nizak nivo nakon što je u julu pao na najniži nivo svih vremena.

Posmatrači tržišta će takođe pogledati zapisnike sa julskog sastanka Evropske centralne banke od četvrtka da bi dobili bilo kakav uvid u to koliki je porast kamatnih stopa da se očekuje u septembru nakon što su zvaničnici podigli stope za 0,5% prošlog meseca i označili još jedno povećanje na svom predstojećem sastanku, a da se nisu obavezali na veličina.

5. UK PMI

Velika Britanija će u utorak objaviti podatke o PMI-u koji će biti pažljivo praćeni nakon što je Banka Engleske ranije ovog meseca upozorila na 15-mesečnu recesiju koja počinje od kraja ove godine.

Inflacija u Velikoj Britaniji dostigla je 10,1% u julu, najviše od februara 1982. godine, a neki ekonomisti očekuju da će dostići 15% u prvom kvartalu sledeće godine usred porasta troškova energije i hrane.

Podaci od prošle nedelje pokazali su da plate znatno zaostaju za rastom cena i da je poverenje potrošača palo na rekordno nizak nivo.

BoE je već povećao kamatne stope šest puta od decembra, delujući kao kočnica rasta, ali znaci širenja inflatornih pritisaka naveli su ekonomiste da podignu svoje prognoze za dalje povećanje stopa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter