PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

5 stvari koje treba da znaš pre srede

1. O inflaciji u SAD

Informacija o indeksu potrošačkih cena za april mogu pokazati da li je najbrži porast inflacije u poslednjih četrdeset godina dostigao vrhunac. Godišnja stopa inflacije je u martu iznosila 8,5%, pošto su cene goriva dostigle rekordne vrednosti.

Ekonomisti predviđaju godišnju stopu inflacije od 8,1%, međutim očitavanje jačih vrednosti od očekivanog bi verovatno moglo da podvuče razlog za još dodatne agresivne promene finansijske politike od strane Fed-a.

Investitori se plaše da bi agresivne promene od strane Fed-a mogle da odvedu ekonomiju u recesiju.

Biće čak i nalet govora kreatora politike FED-a u toku ove nedelje, kao i predsednika FED-a u Atlanti Rafaela Bostika, Njujork predsednika FED-a Džona Vilijamsa, guvernera FED-a Kristofer Volera, predsednika FED-a Mineapolis Nila Kaškarija, predsednika FED-a Klivlenda Lorete Mester i San Francisko predsednik FED-a Virdžin Dejli.

2. Povišena volatilnost

Nasdaq i S&P500 su imali svoju petu nedelju zaredom u padu prošle nedelje, a samim tim i Dov-Jones Industrial Average svoju šestu nedelju gubitaka. To je apsolutno bio najduži niz gubitaka za S&P500 od sredine 2011. i za Nasdaq od 2012. godine.

Tržište je koncentrisano na Fed i zbog toga je tržište u padu.

Tržišta su već odredila cene za 75% verovatnoće povećanja stope od 75 baznih poena na sastanku Feda u junu, uprkos tome što je predsednik Fed-a Džerom Pauel to odbacio prošle srede.

Pojava nestabilnosti na tržištu će se nastaviti jer kombinacija dodatnog pooštravanja Fed-a, porasta prinosa na obveznice i rizika poput rata u Ukrajini rastužuje investitorsko raspoloženje.

3. Podaci iz Kine

Kina će u ponedeljak objaviti podatke o trgovini i inflaciji, što može pokazati uticaj karantina Covid-19 na drugu najveću svetsku ekonomiju.

Ekonomisti predviđaju podatke kako bi istakli da je rast izvoza pao na najviši od sredine 2020, dok se očekuje da će uvoz biti smanjen drugi mesec pošto je domaća potražnja bila pogođena strogim restrikcijama u Šangaju i drugim gradovima.

Predviđa se da će saznanje o inflaciji ukazati na to da je nestašica proizvoda povećala troškove, dok se dodatno očekuje da će inflacija u ostati na povišenom nivou.

Šangaj se suočava sa izazovima u proizvonji u fabrikama, od kojih je nekoliko fabrika ključne karike u svetskim lancima snabdevanja.

5 stvari koje trebamo znati ove nedelje1
Još uvek svet se suočava sa problemom “covid zero policy”, i problemom snabdevanja esencijalnih elektronskih komponenti

4. Podaci o evrozoni, UK

Najnovija saznanja o nemačkom indeksu raspoloženja ZEV i preliminarna saznanja o vrednosti prvog kvartala Ujedinjenog Kraljevstva mogu istaći probleme sa kojima se centralne banke suočavaju dok se bore za borbu protiv rastućih troškova usred pojačanih razmatranja izgleda za rast.

Ekonomisti predviđaju da će se ZEV indeks je ponovo pao u aprilu sa nivoa koji je već bio na dnu od početka pandemije 2020.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, privreda je proširena za 1% u prvom kvartalu.

Prošle nedelje Banka Engleske upozorila je da Britanija rizikuje dvostruki udar recesije i inflacije veće od 10% jer su povećale kamatne stope na 1%, što je njihova najveća od 2009.

Nekoliko zvaničnika evropskih finansijskih organizacija imaju raspored da govore tokom nedelje, kao i predsednica Kristin Lagard u sredu.

5. Troškovi energije

Evropska unija je na ivici dogovora o novom paketu sankcija Moskvi za ofanzivu u Ukrajini, kao i embargu na rusku naftu, koja čini preko 1/4 uvoza EU.

Ovaj potez može gurnuti evropske rafinerije u trku u potrazi za novim dobavljačima sirove nafte i ostaviti vozače na pumpi u isto vreme kada troskovi života pritiskaju kupce globalno. 

Nadolazeće sankcije su dovele do povećanja troškova američke sirove nafte za 5% prošle nedelje, dok je Brent porastao 4% jer izgledi za strožije  mere pogoršavaju izglede za svetsku ekonomiju.

U skorije vreme, fundametni za naftu su optimistični, i isključivo strah od ekonomskog kraha u budućnosti koji sputava SAD.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter