POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

5 Stvari koje trebate da znate o finansijskom tržištu ove nedelje

Sa turbulentnim mesecom na tržištima kapitala, investitori čekaju izveštaj o platnim spiskovima koji nisu poljoprivrednici koji izlazi u petak, i on bi mogao da postavi tržišni ton za jun. Nedavni ekonomski podaci podstakli su nadu da će FED biti u stanju da pooštri finansijsku politiku, a da privredu ne odvede u recesiju. Investitori će želeti da saznaju o PMI-u(indeks kupovne moći) iz Kine, usred sve većeg razmatranja ekonomskih izgleda za drugu najveću svetsku ekonomiju pogođenu restrikcijama COVID-a. U međuvremenu, očekuje se da će podaci o inflaciji u evrozoni koji treba da bude objavljeni u utorak, dostići novi rekord, što bi moglo učvrstiti očekivanja da Evropska Centralna Banka (ECB) započne sopstveni ciklus povećanja kamatnih stopa.

  1. Nepoljoprivredni platni spiskovi u SAD

Očekuje se da će u petak podaci o platnim spiskovima koji nisu poljoprivredna preduzeća ukazati na to da je tržište i dalje čvrsto, a ekonomisti očekuju da će privreda imati dodatnih 320.000 radnih mesta u maju, usporavajući sa 428.000 u aprilu.
Očekuje se da će rast plata ostati solidan usred nedostatka osoblja, a takođe se očekuje da će procenat zaposlenosti pasti sve do 3,5%.

Ekonomski kalendar dodatno daje mogućnost znanja o zapošljavanju u nejavnom sektoru, otvaranju radnih mesta, indikatoru potražnje na tržištu koji se pažljivo prati i nedeljnim podacima o početnim zahtevima za nezaposlene.

Podaci ISM-a(institut za lanac snadbevanja) o aktivnostima sektora proizvodnje je takođe u centru pažnje usred razmatranja uticaja ekonomskog procesa i problema sa lancem snadbevanja.

  1. Akcije se oporavljaju?

Američka tržišta akcija su ojačala u petak, pri čemu su sva 3 glavna indeksa prekinula svoje najduže rekordne nedeljne nizove gubitaka u proteklih par decenija, koje je dopunjavalo nadu da FED možda ne bi trebalo da pooštri finansijsku politiku do maksimalnog iznosa kako se ranije plašilo.

Podaci od petka su pokazali da je potrošnja kupaca u aprilu prilično očekivano poraslo i dodatno ukazivalo na usporavanje inflacije.

Fed je do sada ove godine podigao kamatne stope za sedamdeset pet baznih poena(0.75%) i procenjuje se da će povećati kamatne stope od pedeset baznih poena(0.5%) na sastancima u junu i julu.

Neki tržišni analitičari trenutno pretpostavljaju da razmatranja o ekonomskom uticaju viših stopa u trenutku kada je inflacija mogla da dostigne vrhunac znači da bi finansijska organizacija mogla da pauzira svoj ciklus promena u septembru.

Američke berze su zatvorene u ponedeljak u čast dan pomena poginulih, koji je jedan od većih praznika u SAD.

  1. FED sastanak

Investitori će “dobiti priliku” da saslušaju mnoge kreatore politike Fed-a o ekonomskim izgledima za ovu sedmicu.

Guverner FED-a Kristofer Fats Voler govori u ponedeljak, dok predsednik FED-a u Njujorku Džon Vilijams u sredu, oblasne jedinice zahvaljujući kojima svaki govori u sredu, a zatim u četvrtak sledi predsednica FED-a Klivlenda Loreta Mester.

Fed je dodatno zahvalan što je u sredu objavio svoju najnoviju Bež knjigu, koja se pojavljuje u domaćim ekonomskim uslovima u svakom od dvanaest okruga Fed-a.

  1. Kineski PMI(indeks kupovne moći)

Kineska ekonomija je pokazala znake oporavka ovog meseca nakon pada u aprilu, ali aktivnost je slabija nego prošle godine i mnogi analitičari očekuju smanjenje u drugom kvartalu.

Peking će u utorak i sredu dati podatke proizvodne i neproizvodne PMI-ove za koje ekonomisti očekuju da će ostati ispod pedeset.

Kina je već spremila širok paket mera usmerenih ka jačanju ekonomije, a premijer Li Kećijang će dati smernice za njegovu primenu.

Šangaj se sprema da izađe iz dvomesečnog zatvaranja 1og juna, dok je Peking ponovo otvorio javni transport u nedelju, pored toga što su neki tržni centri pošto su se infekcije stabilizovale.

  1. Inflacija evrozone

Evropa će u utorak osloboditi svoju najnoviju procenu inflacije, pri čemu ekonomisti očekuju da će nivo potrošačkih cena dostići još jedan rekordni nivo od 7,7 odsto u maju, u odnosu na 7,4 odsto u aprilu.

To bi učvrstilo očekivanja za standardizaciju politike u ECB-u, pre održavanje sledećeg sastanka koji je zakazan 9og juna.

Ekonomisti i tržišta očekuju povećanje stope za 0.25 u julu, međutim, jaka inflacija bi mogla podstaći mnogo veći potez, za ​​koji se neki službenici ECB-a već zalažu.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter