POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Accor planira da otvori više od 1.200 hotela

Accor planira da otvori više od 1.200 hotela u narednih pet godina, povećavajući broj svojih odmarališta za više od petine, izjavila je najveća hotelska grupa u Evropi u utorak.

Hotelska industrija je imala koristi od viših cena i oporavka potražnje za putovanjima nakon pandemije, s potrošačima koji žure da putuju čak i dok rastu kamatne stope koje izazivaju strah od recesije, a inflacija smanjuje kupovnu moć domaćinstava.

Accor je takođe povećao svoju prognozu na svojim kapitalnim tržištima, predviđajući da će se prihod po sobi (RevPAR) povećati za 15% do 20% do 2023. godine, u okviru planova reorganizacije koji su sprovedeni u januaru.

Kompanija očekuje da će ove godine ostvariti osnovnu dobit pre kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) u iznosu od 920-960 miliona evra ($1,01-$1,05 milijardi).

Generalni direktor Sebastijan Bazin pripisuje rast “potvrđivanju veoma široke međunarodne potražnje u različitim zemljama, letu koje će biti dobro prema trenutno potvrđenoj popunjenosti rezervacija, i stoga rastuće potražnje gotovo u svim segmentima Grupe, gotovo u svim geografskim područjima”, izjavio je tokom poziva.

Francuska grupa ima cilj da poveća EBITDA za 9-12% godišnje od 2023. do 2027. godine.

Accor je saopštio da planira da vrati oko 3 milijarde evra akcionarima u tom periodu putem dividendi i otkupa akcija.

Akcije su porasle 1,2% u 09:03 GMT i do sada su se povećale za više od 40% ove godine.

“Očekujemo pozitivno kretanje cene akcija danas i verovatno ćemo povećati preporuku za Accor, s obzirom na to da je ažurirana srednjoročna prognoza jača nego što se očekivalo”, rekao je analitičar Yi Zhong iz AlphaValue.

“Danas smo uglavnom pozitivno tumačili objavu, ali ukazujemo i na nekoliko tačaka u vodiču za 2023. godinu koje su manje od očekivanog. Za nas je najpozitivnija posvećenost vraćanju novca akcionarima”, navodi se u napomeni iz Barclaysa, koji ima “pretežno preporučenu” ocenu za akcije.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter