POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Adidas smanjuje dividendu nakon razlaza sa Kanye Westom

Adidas će smanjiti svoju dividendu za 2022. godinu, rekao je ovaj proizvođač sportske odeće u sredu, upozoravajući da bi razlaz sa reperom i modnim dizajnerom Kanye Westom mogao da ga dovede do prvog godišnjeg gubitka u tri decenije ove godine.

Izvršni direktor Bjorn Gulden, koji je preuzeo uzde 1. januara, obećao je da će ponovo izgraditi narušeni brend nakon što se suočio sa posledicama okončanja Adidasovog partnerstva sa Westom, koje je dovelo do unosne linije patika Ieezi.

Adidas nije rekao koliko je brend Yeezy zaradio od svog prvog ugovora sa Westom krajem 2013. godine, ali analitičari procenjuju da je Ieezi činio čak 7% ukupne prodaje u svojim najboljim godinama.

Kompanija treba da se ponovo fokusira na svoju osnovnu delatnost i suočava se sa „tranzicijskom“ godinom pre nego što se vrati na profit 2024. i vratiće se svojim korenima zasnovanim na sportu, rekao je Gulden.

„Vratićemo (Adidas) da ponovo bude najbolji sportski brend na svetu“, rekao je on.

Kompanija će preporučiti dividendu od 0,70 evra (0,7374 dolara) po akciji, što je manje sa 3,30 evra po akciji u 2021. godini, na godišnjoj generalnoj skupštini 11. maja, saopštila je kompanija.

Akcije Adidasa su na otvaranju pale za 1,7%. Akcije su porasle za oko 40% otkako je kompanija završila ugovor sa Vestom 25. oktobra prošle godine, ali akcije još uvek imaju dug put da se oporave od teške 2021. i 2022. godine.

Iz kompanije su rekli da još uvek odlučuju šta da rade sa svojim zalihama neprodate Yeezy obuće.
Podela je kompaniju koštala 600 miliona evra (632 miliona dolara) u prodaji u četvrtom kvartalu 2022, a cipele Yeezy bi ove godine donele procenjene prihode od 1,2 milijarde dolara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter