POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Airbus radi na porudžbini od 500 aviona za IndiGo

Airbus se približava potencijalno rekordnom ugovoru o prodaji 500 uskotrupnih aviona porodice A320 najvećem indijskom prevozniku IndiGo, rekli su u nedelju izvori iz industrije.

Evropski proizvođač aviona pojavio se kao predvodnik za narudžbu koja je zatamnila istorijsku privremenu kupovinu 470 aviona Air India u februaru, rekli su izvori na marginama sastanka avio-industrije u Istanbulu.

Takav posao bi vredeo oko 50 milijardi dolara po najnovijim objavljenim cenama Airbusove liste, ali bi obično vredeo manje od polovine nakon široko rasprostranjenih popusta avio-industrije za masovne poslove, prema analitičarima aviona.

Airbus i Boing se takođe takmiče u odvojenim pregovorima za prodaju 25 širokotrupnih aviona A330neo ili Boeing 787 istoj avio-kompaniji, rekli su.

Izvršni direktor IndiGoa Pieter Elbers, koji je prisustvovao godišnjem sastanku Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj u Istanbulu, odbio je da komentariše komercijalna pitanja.

Airbus i Boing su takođe odbili da komentarišu.

Rojters je prvi put izvestio u martu da je IndiGo, koji ima 56% udela na domaćem indijskom tržištu, u pregovorima sa Airbusom i Boingom za narudžbu, koja bi, ako se potvrdi, bila najveća od strane jedne avio-kompanije rangirane po jedinicama.

Potencijalna nova porudžbina IndiGo-a dolazi jer tek treba da preuzme skoro 500 mlaznjaka od ukupno 830 aviona porodice Airbus A320, što ga čini jednim od najvećih kupaca evropske grupe.

Airbus i Boing prikupljaju milijarde dolara novih porudžbina koje se protežu nakon 2030. godine, dok avio-kompanije zatvaraju zalihe mnogo unapred usred nestašice koja se prete.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter